Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διπλωματικό θρίλερ προκάλεσε ο Κ.Πουτζεδεμόν - Το διεθνές ένταλμα σύλληψης και... το διάγγελμα του «προέδρου»

Πλέον οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να «νίπτουν τα χείρας τους» καθώς ο Κ.Πουτζδεμόν κατάφερε να μεταφέρει τα «οράματά» του για απόσχιση της Καταλονίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω και της «απόδρασής» του στις Βρυξέλλες.

Έτσι αφού προκάλεσε απίστευτες ταραχές που οδήγησαν και την ίδια την Καταλονία σε απόγνωση (όλες οι ετιαρείες την εγκατέλειπαν άρον-άρον) την «έκανε» για το Βέλγιο αναγκάζοντας την Μαδρίτη να εκδόσει διεθνές ένταλμα σύλληψης θέτει πλέον τις βελγικές αρχές προ των ευθυνών τους.

Το Βέλγιο είναι ο κατεξοχήν ορισμός τεχνητού κράτους με σαφώς οριοθετημένες εθνότητες. Οι Βαλουά που είναι Γάλλοι και οι Φλαμανδοί που είναι Ολλανδοί αποτελούν την ας πούμε βελγική εθνότητα.

Το βασίλειο του Βελγίου είναι το πρώτο που δεν θα ήθελε να νομιμοποιήσει έναν τύπο σαν τον Πουτζδεμόν αλλά θα πρέπει να πάρει πίσω και την «χαλαρή» στάση που είχε έναντί του και τι σκληρές δηλώσεις κατά της Μαδρίτης για την καταστολή του καταλανικού παράνομου δημοψηφίσματος.

Φυσικά η light στάση των Βρυξελλών απέναντι στον Πουτζδεμόν είναι αυτή που τον έφερε και στο Βέλγιο. Έτσι είναι οι ανοησίες πληρώνονται, πάλι καλά που μας έκανε την χάρη και δεν ήρθε και στην... Αθήνα

Το ζήτημα προέκυψε όταν η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia αποκάλυψε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας έχει ήδη εκδοθεί, μια είδηση που αναπαρήγαγαν ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία από όλο τον κόσμο. 

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πολ Μπέκερτ, στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT. «Μόλις άκουσα από τον πελάτη μου ότι το ένταλμα εκδόθηκε και στρέφεται εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο», τόνισε ο Μπέκερτ. «Ο κύριος Πουτζντεμόν θα μείνει εδώ. Έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις βελγικές αρχές καθόλη τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Βέλγος δικηγόρος.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανίδα δικαστής που έχει επιφορτιστεί με την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας έκανε γνωστό πως δεν θα το εκδώσει πριν την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα), σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. «Το ένταλμα πιθανότατα θα εκδοθεί την Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. 

Εντάλματα σύλληψης θα εκδοθούν για ακόμη τέσσερα στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης που έχουν καταφύγει στο Βέλγιο με τον πρόεδρό τους.

Το απόγευμα της Πέμπτης εν τω μεταξύ, οδηγήθηκαν στη φυλακή οκτώ πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης, μετά από εντολή του δικαστηρίου.

Η ισπανική εισαγγελία είχε ζητήσει την προφυλάκιση των οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης. 

Η εισαγγελία ζήτησε να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν την Πέμπτη ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη. Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.

Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.

Εξάλλου, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους

Ο γενικός εισαγγελέας ζητά να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ο αποπεμφθείς Καταλανός πρόεδρος απαίτησε την απελευθέρωση των οκτώ πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου του. «Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας, απαιτώ την αποφυλάκιση των συμβούλων (υπουργών) και του αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας», δήλωσε σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι δεν τον ακούει κανείς και σύντομα θα ανακαλύψει ότι στην Ευρώπη δεν έχουν καμία διάθεση να βγάλουνε τα μάτια τους μόνοι τους και να τον καλύψουν, ούτε ακόμα με το πρόσχημα της «πολιτισμένης» καταστολής που φαντασιώνονται στις Βρυξέλλες και κατηγόρησαν ευθέως την Μαδρίτη για την μη πραγματοποίησή της.

Τονίζουμε ότι Καταλανοί και Καστιλιάνοι μαζί δημιούργησαν το ισπανικό έθνος. Δεν υπήρξε κάποια εισβολή, ενώθηκαν τα βασίλεια της Καστίλης-Λεόν και της Αραγονίας περίπου 570 χρόνια πριν.

Οι δε λόγοι της «ανεξαρτησίας» είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι από την επίκληση «εθνικών» διαφορών. Ήταν οικονομικοί λόγοι. Στην Καταλονία μερίδα του πληθυσμού (αφού οι άλλοι μισοί Καταλανοί ΔΕΝ θέλουν ανεξαρτησία) θεωρεί ότι τα οικονομικά της Καταλονίας είναι καλύτερα και δεν πρέπει να συμβάλουν στον ισπανικό προϋπολογισμό.

Αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο. Δεν θέλει η Κορσική να δίνει φόρους στο γαλλικό κράτος, ανεξαρτησία, δεν θέλει η Βενετία να δίνει φόρους στο ιταλικό κράτος, ανεξαρτησία, δεν θέλει η κοινότητα του "Κολοκοτρωνιτσίου" να πληρώνει φόρους, ανεξαρτησία. Δεν είναι έτσι όμως... 

Tags
Back to top button