Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική ήττα για Ελλάδα: Ιδού τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ

Οι κυρώσεις αφορούν περίπου 40 Λευκορώσους αξιωματούχους! Κυρώσεις σε Τουρκία πουθενά!

Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας για να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Άγκυρα, συνοδευόμενο από την απειλή επιβολής κυρώσεων, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ζήτημα της Τουρκίας θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Το κείμενο συμπερασμάτων

Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, αμέσως μετά την επανέναρξή τους, εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία. 


H συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ 

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων, επί του οποίου συμφώνησαν σε στρατιωτικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ο οποίος ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη Συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Bild που αναφέρεται στον μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, στον οποίο συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

«Στα συμφραζόμενα της σύγκρουσης για τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης. Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, η διμερής συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη. Ο μηχανισμός αποσκοπεί στο να ''περιορίσει τον κίνδυνο επεισοδίων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο''. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής προκειμένου να μπορούν να αποκλιμακώνονται ευκολότερα συγκρούσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Αναφερόμενη στην ένταση των τελευταίων μηνών η εφημερίδα σημειώνει: «[...] Κατά διαστήματα υπήρξε σοβαρή κλιμάκωση. Διότι Άγκυρα και Αθήνα θεμελιώνουν τις αξιώσεις τους με την αποστολή πολεμικών πλοίων. Αυτό ενέτεινε την ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον κίνδυνο στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ των δυο πλευρών».  

 

Συμφωνία σε «σύστημα αποκλιμάκωσης» 

 

Για το ίδιο θέμα το Spiegel: «Η σύγκρουση για τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο είχε οδηγήσει τους νατοϊκούς εταίρους Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης. Τώρα όμως οι δυο χώρες συμφώνησαν σε ένα σύστημα αποκλιμάκωσης».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «μετά από ένταση πολλών εβδομάδων Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων. Μεταξύ άλλων δημιουργείται μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να αποτρέπονται θαλάσσιες και εναέριες συγκρούσεις, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών-μελών στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες». 

Tags
Back to top button