Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Δυναμική επιστροφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Πάνω από τις 1.440 μονάδες

Την καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» ενός μήνα έκανε σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά το νωθρό ξεκίνημα, οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν με αιχμή του «δόρατος» τις τράπεζες, που ενισχύθηκαν περισσότερο από +2%. Με αυτό τον τρόπο, το Χ.Α. ξεκόλλησε από την «στενωπό» των 1.420-1.430 μονάδων, όπου είχε «εγκλωβιστεί». Επιπλέον, παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, στη σύνοδο της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 17,34 μονάδες ή +1,22% και έκλεισε στις 1.442,53 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.444,13 μονάδων. Χαμηλό ημέρας αποτέλεσαν οι 1.421,91 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 6 Σεπτεμβρίου (1.443,13 μονάδες). Διανύοντας την τελευταία εβδομάδα του 9μήνου, ο ΓΔ σημειώνει κέρδη +0,79% εντός του Σεπτεμβρίου και +11,55% από την έναρξη της φετινής χρονιάς.

Πρωταγωνίστριες ήταν οι τράπεζες, σε μία ξεχωριστή ημέρα για τον κλάδο λόγω της πρεμιέρας της Τρ. Κύπρου στο ταμπλό του Χ.Α. Η μετοχή κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του +4% και έφτασε πάνω από τα 5 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Από τις τράπεζες ξεχώρισε η Εθνική, καθώς προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για το placement. Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν και οι υπόλοιπες συστημικές.

Εμφανώς ενισχυμένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα (άνω των 100 εκατ. ευρώ), με την αξία των πακέτων να ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Ειδική αναφορά για την Intralot λόγω του πακέτου, ύψους 17 εκατ. ευρώ, που διακινήθηκε κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Παράλληλα, μεγάλο πακέτο, αξίας 3,817 εκατ. ευρώ, άλλαξε «χέρια» στην Πειραιώς.

«Έλαμψε» η ΔΕΗ στα blue chips, καθώς βρέθηκε πάνω από τα 12 ευρώ μετά από περίπου 5 μήνες (μέσα Απριλίου). Καλή εικόνα παρουσίαση και η Metlen, η οποία «άγγιξε» ξανά τα 35 ευρώ, ενώ ισχυρή άνοδο κατέγραψε και η Jumbo. Ράλι άνω του +7% για την ΑΒΑΞ, αλλά και για την Intracom Holdings κοντά στο +5%, με τη δεύτερη να είναι ο αγοραστής του mega πακέτου της Intralot. Ταυτόχρονα, διόρθωσαν mid caps που υπεραπέδιδαν όπως η Optima Bank, η Profile και η Ideal.

 

«Κλειδί» η αύξηση του τζίρου



«Αρρυθμία» επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διακράτηση κεφαλαίων από τους επενδυτές, προκειμένου να έχουν ρευστότητα ενόψει του placement στην ΕΤΕ, του listing της Τρ. Κύπρου και της αύξησης κεφαλαίου της Cenergy, που είναι προ των πυλών.

Στην περιοχή των 1.445-1.450 μονάδων εντοπίζονται τα κρισιμότερα σημεία αντίστασης, σύμφωνα με αναλυτές. Προαπαιτούμενο για την προσέγγιση των παραπάνω επιπέδων αποτελεί η τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Την περασμένη Παρασκευή ο τζίρος «εκτινάχθηκε» στα 210 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing στους δείκτες του FTSE Russell, ξεπερνώντας τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών των 117 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., με την τιμή έναρξης των 443,5 εκατ. μετοχών να έχει οριστεί στα 4,78 ευρώ. Είχε προηγηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου η διαγραφή από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Η τράπεζα βρίσκεται στην 15η θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, με αποτίμηση 2,217 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών, ύψους 25 εκατ. ευρώ, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παραμένει στα επενδυτικά «ραντάρ» ο ΑΔΜΗΕ, αφότου Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν MoU για την επανεκκίνηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει μια τροποποίηση της συμφωνίας, αυξάνοντας το μερίδιο της Αθήνας στο έργο για το γεωπολιτικό ρίσκο σε 50%.

Συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα ο «χορός» των εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Profile να ανακοινώνει τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη (25/9) ο ΑΔΜΗΕ, την Πέμπτη (26/9) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΕΥΔΑΠ και την Παρασκευή (27/9) ο ΟΛΠ και η ΕΥΑΘ. Η σχετική προθεσμία για τις εισηγμένες λήγει την επόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

 

Ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αγορές


 

Σε ήπια θετικό έδαφος ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας στην Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να ενισχύονται μεταξύ +0,1% και +0,3%. Από ένα ακόμη ιστορικό υψηλό προέρχεται ο Dow Jones. Πέντε σερί ανοδικές εβδομάδες μετρά ο S&P 500.

Ανεβάζουν «στροφές» οι αγοραστές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία αρχικά διόρθωναν. Στο +0,4% διαπραγματεύεται ο Stoxx 600. Από τους μεγάλους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, ξεχωρίζει ο γερμανικός DAX με άνοδο +0,7%. Με κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή σύνοδος για τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Πεκίνο και Τόκιο. Κλειστές παρέμειναν οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω

Tags
Back to top button