Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Δημοσκοπήσεις και τάσεις του εκλογικού σώματος: Το «Μαξίμου Α.Ε.» και οι... άλλοι - Οι «μικροί» της τάξης του... 17%

Ως μια «μικρή χαραμάδα αλήθειας στην πραγματική εικόνα του εκλογικού σώματος» θεωρούνται από τους σοβαρούς πολιτικούς αναλυτές τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δείχνουν δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος και μείωση των ποσοστών της από  34% στο κυβερνών κόμμα τον Ιούλιο σε έρευνας της ίδιας εταιρείας στο 28%!

Και αυτό γιατί. αν και πλέον δεν μπορεί να αποκρυβεί σε όλη της την έκταση ακόμα και από τις συστημικές δημοσκοπήσεις η λαϊκή οργή, απόρροια της οικονομικής, κοινωνικής κατάρρευσης και των μέτρων κατά της πανδημίας, εν τούτοις η αλήθεια σε ότι αφορά τα ποσοστά που καταγράφουν τα λοιπά κόμματα και ειδικά τα κόμματα της κεντροδεξιάς και δεξιάς, είναι πολύ επώδυνη για το σύστημα.

Συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%, το Κίνημα Αλλαγής 9,8%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,3% και το ΜέΡΑ25 4%.

Αυτά σε ότι αφορά την απόλυτη πρόθεση ψήφου, αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 30% των αναποφάσιστων!

Πίσω από το 30% των αναποφάσιστων, δεν κρύβονται, φυσικά, φιλοκυβερνητικοί ψηψοφόροι, αλλά αυτοί οι οποίοι απλώς δεν μιλάνε για μια σειρά λόγων και το μόνο που θέλουν είναι να τιμωρήσουν την κυβέρνηση γι'αυτό που τους έχει προκαλέσει. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία τους.

Από την ηθική σήψη των περιπτώσεων Λιγνάδη και το lockdown των δύο ταχυτήτων, όπου οι κυβερνητικοί τρωγόπιναν (περίπτωση Ικαρίας) και οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, μέχρι την κυβερνητική ανικανότητα αντιμετώπισης είτε του κρύου (κακοκαιρία «Μήδεια» που η μισή Ελλάδα έμεινε για μία εβδομάδα χωρίς ρεύμα), είτε της ζέστης (όπου κάηκε το 20% των δασών).

Με αποκορύφωμα βέβαια την τραγική διαχείριση της πανδημίας: 16.000 νεκροί με το 70% των πολιτών εμβολιασμένο, απόλυτος διχασμός των Ελλήνων, με περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο από την Τουρκία, με 300% περισσότερους νεκρούς ανά εμβολιασμένο από την Βουλγαρία και πάνω απ'όλα με στέρηση ελευθεριών σε όλα τα επίπεδα.

Και πολύ ψέμα! Ψέμα, αλλοτρίωση των ΜΜΕ, παραποίηση της αλήθειας, εκμαυλισμός συνειδήσεων και μια στρατιά γραφιάδων και εκφωνητών για να αναπαράγουν το ψέμα.

Όμως η κρίσιμη ώρα πλησιάζει. Ότι και να γίνει σε 20 μήνες έχουμε εκλογές, αν και πολύ δύσκολα αυτό το ορόσημο θα περάσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: Ο νέος προϋπολογισμός για το 2023 με το νέο Μνημόνιο χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και η ΝΔ δεν αρκεί.

Ένα σκηνικό τύπου «Γερμανίας» με τρικομματικό πολιτικό σχηματισμό, αμέσως μετά τις εκλογές είναι πλέον πιθανό.

Όμως αυτό που καταγράφεται πλέον οι εξελίξεις είναι στα «συγγενή» μικρότερα κόμματα δίπλα στη ΝΔ.

Δεν λέμε πλέον «στα δεξιά της ΝΔ» γιατί το κυβερνών κόμμα δεν είναι πλέον ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε κεντροδεξιά, ούτε τίποτα τέτοιο.

Είναι «Μαξίμου Α.Ε.». Μια «Ανώνυμη Εταιρεία», όπως εξαιρετικά εύστοχα την είχε χαρακτηρίσει η μακαρίτισσα Φώφη Γεννηματά, με ότι αυτό συνεπάγεται

Από τα Τέμπη και βορειότερα, οι απώλειες της ΝΔ είναι τεράστιες. Σε πολλούς νομούς θα βγει δεύτερο κόμμα και ίσως σε έναν ή δύο νομούς δώσει μάχη με την Ελληνική Λύση για την δεύτερη θέση. Για την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Α.Αιγαίου δεν το συζητάμε. Αλλά εκπλήξεις θα δούμε κι εκεί που δεν το περιμέναμε: Στην Κρήτη...

Εν πάση περιπτώσει πέρα από το ΚΙΝΑΛ που «ευεργετείται» από την απώλεια της Φ.Γεννηματά (ειδικά σε περίπτωση που δεν εκλεγεί κάποιος με βέβαιη εκλογική σύμπραξη με τον Κ.Μητσοτάκη, όπως είναι ο Α.Λοβέρδος που ήδη ξεκίνησε να ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια πριν καν τις εσωκομματικές εκλογές του), υπάρχει ένα τεράστιο εκλογικό σώμα δίπλα και... περί το «Μαξίμου Α.Ε.»

Τον πολιτικό κεντροδεξιό πολιτικό σχηματισμό του Θ.Τζήμερου και του Φ.Κρανιδιώτη, τον έχουμε χαρακτηρίσει και το παρελθόν «πρώτη στάση εξόδου από τη ΝΔ», αλλά το πώς θα σταθεί θα εξαρτηθεί από την... ταχύτητα της εξόδου! Μεγαλύτερη οργή, μεγαλύτερη ορμή και... προσπέρασμα για πιο καθαρόαιμες «δεξιές» λύσεις.

Η Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου, στις δημοσκοπήσεις πάει καλά. Δείχνει τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό από αυτό που κέρδισε το 2019.

Δεν έχει δεσμευθεί όμως ακόμα ότι δεν θα συνεργαστεί με ΝΔ υπό την ηγεσία Μητσοτάκη μετεκλογικά. Υπό κανένα σενάριο.

Αν συμβεί αυτό θα λάβει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.

Αν όχι, θα θεωρηθεί καιροσκοπικός πολιτικός σχηματισμός, όπως συνέβη με το ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη που απλά «εξαερώθηκε».

Ο Γιώργος Τράγκας και το Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων, είναι ένα ερωτηματικό. Αντιμετώπισε μια μεγάλη κρίση μετά την εκκίνηση της πολιτικής προσπάθειάς του και την απόσχιση την περασμένη άνοιξη των «βετεράνων» Ν.Νικολόπουλου, Δ.Καζάκη, Ν.Καραχάλιου, Π.Μαντά κλπ. και των πολιτικών τους φορέων (Χριστιανοδημοκράτες, ΕΠΑΜ, ΔΗΚΚΙ κλπ.).

Έχει ξεκινήσει δυναμικά και σίγουρα όσο πηγαίνουμε προς την κάλπη θα συνεχίζει ακόμα πιο δυνατά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη  αντοχή του ιδίου. Κάνει «γκελ» λόγω αναγνωρισιμότητας, αλλά παραμένει ερώτημα η στελέχωση του κόμματος. Πάντως η κίνηση ένταξης του Θ.Πετράκου, εκ των πρωτοπόρων του κινήματος κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, χρεώνεται στα θετικά του Γ.Τράγκα.

Υπάρχουν πάντα οι Ελεύθεροι Έλληνες του έκλειστου Η.Κασιδιάρη και αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με ισχυρή παρουσία, όπως σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται και η Χρυσή Αυγή του επίσης έκλειστου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, Ν.Μιχαλολιάκου. 

Ερώτημα είναι αν θα κατέβουν και οι δύο στις εκλογές. Θα ήταν πραγματικά περίεργο να κατέλθουν δύο κόμματα που αθροιζόμενα το ποσοστό τους θα έδιναν π.χ. 3%-4% ή 5%, αλλά διαιρεμένα δεν θα έμπαινε κανένα στη Βουλή και βέβαια θα έχαναν κάθε ελπίδα απελευθέρωσής τους από ένα σύστημα που απλά «λιώνει» τους αδύναμους εχθρούς του.

Το βέβαιο είναι ότι δεν τους έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα, άρα τυπικά μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Στον χώρο της «σκληροπυρηνικής» εθνικιστικής δεξιάς υπάρχει και η Εθνική Λαϊκή Συνείδηση του Γ.Λαγού, το Εθνικό Μέτωπο του Μ.Κώνστα κλπ. τα οποία όμως θα έχουν ρόλο μόνο αν συμπλεύσουν με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Υπάρχει και το ΛΑΟΣ, του Γ.Καρατζαφέρη, τουλάχιστον ως σφραγίδα, το οποίο όμως διατηρεί κάποιο κομματικό μηχανισμό, ανά την Ελλάδα και επίσης διαθέτει κανάλι, όπως και η Ελληνική Λύση και κάποιοι άλλοι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί με τους οποίους είχε σχηματίσει κόμμα που κατέβηκε χωρίς επιτυχία το 2019.

'Ολοι οι παραπάνω συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 15-17% σήμερα, καθώς μόνο τα καταγραφόμενα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης και των σχηματισμών που έχουν βγει από την ΧΑ (Ελεύθεροι Έλληνες, ΕΛΑΝ) και βέβαια η ίδια η ΧΑ και ποσοστά απόλυτα μετρήσιμοι στις σημερινές δημοσκοπήσεις με πάνω από 3%, δίνουν ένα άνετο 11%.

Δεν αποκλείεται και το 15%-17% του σήμερα να προσεγγίσει στις επόμενες εκλογές και το 20% που κέρδισε ο ευρύτερος κεντροδεξιός, δεξιός χώρος ή εθνικιστικός χώρος (ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΛΑΟΣ κλπ.) στις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Οι πολιτικές συνθήκες είναι ίσως και πιο "exetreme" από τότε για τα συστημικά κόμματα.

Και όλα αυτά πάντα σε αναμονή ενός μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού που θα μπορούσε να ενώσει μέρος ή σχεδόν όλους τους παραπάνω σε επίπεδο εκλογικού σώματος.

Αλλά γι'αυτό απαιτούνται δύο πράγματα: Ηγέτης και... οικονομική ισχύς! 

Πάντως η εκλογική «πελατεία» υπάρχει «και με το παραπάνω»...

Tags
Back to top button