Αρκετές συζητήσεις γίνονται τις τελευταίες ώρες περί πιθανής πρόωρη προσφυγής στις κάλπες, λόγω και της πρόσφατης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό το λόγο κάνουμε μια ανάλυση για τις πόσες έδρες μπορεί να πάρει κάθε κόμμα, με βάση τις πραγματικές δημοσκοπήσεις.
Μπορεί τα συστημικά ΜΜΕ να κάνουν ανά τακτή βάση δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια παντοκρατορία της ΝΔ και πως μόνο το ΚΙΝΑΛ έχει αυξήσει τα ποσοστά του, παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, άλλωστε προσφάτως οι ίδιες δημοσκοπικές εταιρείες υποστήριζαν ότι ο Α.Λοβέρδος θα κερδίσει εύκολα τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τις ανεξάρτητες έρευνες τουλάχιστον , αλλά και μια ακόμα που διέρρευσε από κορυφαία στελέχη του Μαξίμου η κατάσταση είναι περίπου η εξής:
- ΝΔ: 23-24%
- ΣΥΡΙΖΑ: 20%
- ΚΙΝΑΛ: 12-14%
- Ελληνική Λύση: 5-7%
- ΚΚΕ: 5%
- MέΡΑ25: 4-5%
- Ελληνες για την Πατρίδα: 3-4%
Με το 3% «φλερτάρει» και το Κίνημα Ελεύθεροι Ξανά, του Φαίδωνα Βόβολη, ενώ αρκετά είναι τα κόμματα που έχουν 1-2% και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια ένωση, ώστε να μπορέσουν να μπουν στη Βουλή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πιθανό να αυξήσει τελικά τα ποσοστά του και σε αυτό στοχεύουν στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε πάρει 31,53% και τότε όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν κοντά στο 25-26%. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει χάσει περίπου 10-12% λόγω της αδιάφορης αντιπολιτευτικής του στάσης.
Πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν φύγει οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για πολίτες που περίμεναν μια πιο σκληρή στάση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά από θέματα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Δεν είναι διόλου απίθανο τελικά αυτό το 10-12% όταν έρθει η ώρα των εκλογών να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Κ.Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο λόγος που κατατέθηκε η πρόταση μομφής, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι είναι εδώ.
Όσον αφορά τις έδρες. Τα κόμματα εντός της Βουλής θα πάρουν περίπου το 80-82% των ψήφων αν δεν αλλάξει κάτι, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 60 έδρες για να μοιραστούν τα κόμματα ανάλογα τα ποσοστά τους.
Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και άρα δεν θα πάρει κανείς μπόνους εδρών, κάτι που πιθανότατα θα μας οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές. Στις δεύτερες εκλογές, όπως για να πάρει κάποιο κόμμα μπόνους εδρών πρέπει να έχει πάνω από 25%, κάτι που με βάση τα ποσοστά που προαναφέραμε δεν αναμένεται.
Πώς θα μοιραστούν οι έδρες
- ΝΔ: 80-90
- ΣΥΡΙΖΑ: 70-80
- ΚΙΝΑΛ: 45-50
- Και τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να πάρουν από περίπου 15 έως 25 έδρες το καθένα.
Σενάρια συγκυβέρνησης (εκτός του ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ)
- ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί μαζί να έχουν πιθανότατα πάνω από 150 έδρες, όμως είναι απίθανο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση μόνο με αυτά τα δύο κόμματα
- ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και κάποιος άλλος πλην ΣΥΡΙΖΑ: Οριακά μπορεί να υπάρξει αυτό το σενάριο, όμως το ερώτημα είναι ποιος άλλος;
- ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ: Βγάζουν πάνω από 150 έδρες, αλλά μόνο αν μπουν και τα τέσσερα κόμματα μαζί.
- ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ελληνική Λύση: Άγνωστο αν θα μπορέσουν να έχουν πάνω από 150 έδρες, πιθανότατα θα είναι κοντά στις 147-148 και θα χρειάζεται και άλλο κόμμα, ενώ φυσικά είναι άγνωστο αν θα τα συμφωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό το σενάριο μπορεί να μας απασχολήσει σε περίπτωση που μπει στη Βουλή κάποιο άλλο κόμμα που θα θέλει να συγκυβερνήσει.
Φυσικά αυτή είναι μια πρώτη ανάλυση, αν αλλάξουν τα ποσοστά κάποιο κόμματος, ή αν μπει στη Βουλή κάποιο κόμμα με νέα δυναμική τα πάντα μπορούν να αλλάξουν.