Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για σεισμό στη Μιανμάρ: «Ιδιαίτερα επικίνδυνο το ρήγμα, έχει μήκος 1.200 χλμ και βρίσκεται κάτω από πόλεις»

Σε μια ακτίνα 1.200 χλμ εκτείνεται το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη, το τεράστιο αυτό ρήγμα διασχίζει πόλεις. 

«Η περιοχή που συνέβη ο σεισμός, η πληγείσα περιοχή στην Μιανμάρ είναι στα όρια των σφαιρικών πλακών. Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό έχει τεράστιο δυναμικό, έχει δώσει στον τελευταίο αιώνα 6 μεγάλους σεισμούς, άνω των 7 Ρίχτερ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Βασίλης Καραστάθης και υπογράμμισε πως «δεν μιλάμε για μια συνηθισμένη ζώνη ρηξιγενή αλλά για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο το ρήγμα, με μήκος 1.200 χιλιομέτρων και μάλιστα μέσα στη χερσαία περιοχή, διασχίζει πόλεις το ρήγμα».

«Θεωρώ ότι έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει πολύ επικίνδυνη κατάσταση» τονίζοντας πως «έχει και μια εντελώς ευθύγραμμη συνεχή μορφή. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα ευθύγραμμα και είναι μια ιδιότητα που του δίνει κάποιες εξαιρετικές ταχύτητες στη διάδοση της θραύσης της διάρρηξης που το κάνει αυτό ακόμη πιο επικίνδυνο».

Σε ερώτηση αν ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να εκτιναχθεί – γίνεται λόγος για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς – ο κ. Καραστάθης τόνισε πως «ο αριθμός των θυμάτων στους προηγούμενους παρόμοιους σεισμούς δεν ήταν πολύ μεγάλος γιατί η δόμηση τα παλαιά χρόνια στις δεκαετίες του ’50 και πιο πριν ήταν με ξύλινα χαμηλά. Κατασκευάζονταν κατασκευές, ξύλινες κατασκευές οι οποίες ενδεχομένως να μην είχαν το ίδιο σεισμικό κίνδυνο με τις σημερινές που είναι μεν από σκυρόδεμα, αλλά δεν ξέρω με τι κανονισμούς έχουν χτιστεί τουλάχιστον οι περισσότερες απ’ αυτές. Άρα αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο πού θα κυμανθούν και τα θύματα».

Σχετικά με τη σεισμική ακολουθία τόνισε πως «η μετασεισμική ακολουθία σίγουρα θα είναι εκτεταμένη και στον χρόνο και πλούσια σε αριθμό σεισμών. Είναι υπαρκτός επίσης ο κίνδυνος να έχουμε και συνέχεια με κάποιο παρόμοιου μεγέθους σεισμό σε κάποιο γειτονικό μέρος του ρήγματος».

«Η ζώνη αυτή των 1200 μέτρων δεν “έσπασε” ολόκληρη. Έτσι υπάρχουν διάφορα τμήματα αυτής της ζώνης. Ενδεχομένως να προκληθεί στην ίδια ζώνη η θραύση κάποιου άλλου τμήματος όπως το 1929 -1930 είχαμε 3 διαδοχικούς σεισμούς, το ’46 είχαμε ένα δίδυμο σεισμό».

Τέλος, ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε πως «θα υπάρχει μια πλούσια δραστηριότητα η οποία θα διατηρηθεί για πάρα πολλούς μήνες».

 

Tags
Back to top button