Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Το φρούτο που περιορίζει κατά 50% τον κίνδυνο

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά κρατούν τον διαβήτη τύπου 2 μακριά ισχυρίζεται νέα έρευνα, η οποία αποκαλύπτει και το πλέον αποτελεσματικό φρούτο για την πρόληψη της νόσου. Δείτε ποιο είναι

Μια μέτρια αύξηση της ποσότητας φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ. Από μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη που συμπεριέλαβε στοιχεία από περίπου 340.000 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, οι επιστήμονες επέλεξαν 9.754 συμμετέχοντες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη στο διάστημα μιας δεκαετίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών της επιλεγμένης ομάδας με περίπου 13.000 συμμετέχοντες που δεν νόσησαν από διαβήτη κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μέτρησαν τα επίπεδα επτά βασικών φυτικών θρεπτικών συστατικών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και των καροτενοειδών, των φυτοχημικών ενώσεων που δίνουν το κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα σε φρούτα και λαχανικά και φέρουν σημαντικές αντιοδειξωτικές ιδιότητες.

Όπως φάνηκε, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την υψηλότερη συγκέντρωση φυτικών θρεπτικών συστατικών είχαν κατά 25% έως 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με όσους τρέφονταν περιορισμένα από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων ή είχαν χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, το εύρημα δεν σημαίνει πως για να εξασφαλιστούν τα οφέλη ενάντια στον διαβήτη χρειάζεται καθημερινά να καταναλώνονται υπερποσότητες λαχανικών και φρούτων κάθε είδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές αρκούν τα δύο τρίτα ενός μέτριου μεγέθους μήλου ή λίγο πάνω από το ένα τρίτο ενός φλιτζανιού με ανάμεικτα φρούτα για να κρατήσουν τον κίνδυνο διαβήτη μακριά.

Επομένως το μήλο φαίνεται ιδιαίτερα δραστικό για την πρόληψη της νόσου, επιτρέποντάς μας ενδεχομένως να παραφράσουμε το γνωστό  «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα» σε «ένα μήλο την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα».

Tags
Back to top button