Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα σε όλο τον κόσμο και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ημερησίως. Είναι πλούσια πηγή βιοδραστικών συστατικών, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα η κατανάλωση του είναι ιδιαίτερα ευεργετική, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως το τσάι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, της γνωστικής λειτουργίας, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η περιεκτικότητα του τσαγιού σε φλαβονοειδή θεωρείται πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, με αποτέλεσμα ερευνητές να υποστηρίζουν πως η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα (χωρίς ζάχαρη) μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Πόσα είδη τσαγιού υπάρχουν και ποια είναι αυτά;
Υπάρχουν τέσσερα είδη τσαγιού, τα οποία προέρχονται από το ίδιο φυτό Camellia sinensis, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο επεξεργασίας τους μετά τη συγκομιδή. Αυτά είναι:
- το πράσινο τσάι
- το λευκό τσάι
- το μαύρο τσάι
- το τσάι Oolong
Μπύρα: Είναι υγιεινό να την προσθέσετε στην διατροφή σας;
Και τα τέσσερα είδη τσαγιού περιέχουν ένα μεγάλο εύρος βιοδραστικών συστατικών, όπως τα φλαβονοειδή, η καφεΐνη και η L-θεανίνη. Τα φλαβονοειδή υπάρχουν σε υψηλές ποσότητες, με αποτέλεσμα να θεωρούνται υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τσαγιού.
Ο διαφορετικός τρόπος επεξεργασίας του κάθε τσαγιού έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές στη χημική σύνθεση αυτών και κατ’ επέκταση στις ευεργετικές ιδιότητες που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, το πράσινο τσάι επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες σε σύγκριση με το μαύρο τσάι, ενώ το τελευταίο περιέχει σε μεγαλύτερη ποσότητα άλλα φλαβονοειδή, όπως οι θεαρουμπιγίνες και οι θεαφλαβίνες.
Η επίδραση του τσαγιού στη γνωστική λειτουργία
Η κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της προσοχής, σύμφωνα με ορισμένες μικρές κλινικές δοκιμές.
Το τσάι περιέχει καφεΐνη και θεανίνη, δύο συστατικά τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της προσοχής, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα αίσθημα ηρεμίας. Η καφεΐνη έχει συσχετιστεί μάλιστα και με τη βελτίωση της διάθεσης των ανθρώπων, ενώ η θεανίνη υποστηρίζεται πως μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες.
Τα φλαβονοειδή που περιέχει το τσάι θεωρείται πως παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο κατά της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά και κατά της άνοιας. Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως η υψηλή κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.
Το τσάι στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος
Τα φλαβονοειδή έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών διαταραχών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Το τσάι περιέχει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, με αποτέλεσμα η καθημερινή κατανάλωσή του να έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς επίσης και της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής πάθησης.
Η ευεργετική αυτή δράση των φλαβονοειδών του τσαγιού οφείλεται στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που αυτά προκαλούν, καθώς και στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα, και προστασία των αιμοφόρων αγγείων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το τσάι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο πρόσληψης των απαραίτητων φλαβονοειδών, τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες του τσαγιού
Βίντεο: Ο κόσμος σε πανικό στην Τεχεράνη καθώς οι τιμές στα είδη διατροφής αυξάνονται
Παρόλο που τα δεδομένα σχετικά με την αντικαρκινική δράση του τσαγιού είναι περιορισμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή Raul Zamora-Ros του Ινστιτούτου IDIBELL της Ισπανίας, υπάρχουν ορισμένα προκλινικά δεδομένα που υποστηρίζουν πως το τσάι και τα βιοδραστικά συστατικά του (κυρίως φλαβονοειδή) επιδρούν ανασταλτικά τόσο στην έναρξη όσο και στην εξέλιξη του καρκίνου.
Ενδεικτικά, θετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση τσαγιού έχουν παρατηρηθεί στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του χοληφόρου πόρου, του μαστού, του ενδομητρίου, του ήπατος και του στόματος.
Παρόλα αυτά, απαιτείται παραπάνω έρευνα για την αξιολόγηση της συσχέτισης αυτής μεταξύ κατανάλωσης τσαγιού και μείωσης της εμφάνισης καρκίνου.
Το τσάι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η κατανάλωση τσαγιού φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με δύο τρόπους.
Αρχικά, οι κατεχίνες του τσαγιού έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τον οργανισμό από μια ποικιλία ιών και βακτηρίων, μέσω παρεμπόδισης της προσκόλλησης, αναπαραγωγής και εξάπλωσής τους στο ξενιστή. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των παθογόνων που έχουν ήδη εισέλθει στον οργανισμό και καταπολεμούν τη λοίμωξη από αυτά.
Επιπλέον, in vitro μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως το τσάι μπορεί να προστατέψει από τις βλάβες που προκαλούνται λόγω της φλεγμονής στον οργανισμό και να ανακουφίσει από συμπτώματα αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Μακροζωία: Η διατροφή που προσθέτει χρόνια–Έχει και σοκολάτα
Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση τσαγιού;
Παρόλο που η κατανάλωση του τσαγιού έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη υγείας, η χρήση του για θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να διερευνηθεί παραπάνω ώστε να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλής και να απαλειφθούν οποιεσδήποτε ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με αυτό.
Για παράδειγμα, ορισμένα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού έχουν συνδεθεί με την ηπατοτοξικότητα, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιες ενώσεις ευθύνονται για αυτό, ενώ η αυξημένη κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί επίσης με τη μειωμένη απορρόφηση σιδήρου και αυξημένο άγχος και ανησυχία, λόγω της ποσότητας καφεΐνης που αυτό περιέχει.