
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, συμμετείχαν σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου 2025, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή:
«Ευχαριστώ κύριοι συνάδελφοι για το ήρεμο και εποικοδομητικό, σε μεγάλο βαθμό, κλίμα της σημερινής συζήτησης.
Θα κάνω μία γενική τοποθέτηση κατ’ αρχάς, και μετά θα πω ορισμένα πράγματα για το νομοθέτημα το συγκεκριμένο. Θα ήθελα όμως πριν ξεκινήσω να πω ότι αυτό το νομοθέτημα είναι δημιουργία σε μεγάλο βαθμό του πρώην Υφυπουργού, του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και θα το υποστηρίξει επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Θεωρώ ότι έχοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία υποχρεούμαι να κάνω μία αρχική τοποθέτηση εδώ και μία τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Θα τοποθετηθώ κατ’ αρχάς σύντομα στα γενικά που τέθηκαν, ιδίως από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και από το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και θα ξεκαθαρίσω κάποια από τα πράγματα, χωρίς να μπω στη συζήτηση των άρθρων.
Θέλω όμως να πω ότι θεωρώ πάντοτε τη διαδικασία στην Επιτροπή σαν συνέχεια της νομοπαρασκευαστικής μεθόδου. Δεν έρχεται εδώ το Υπουργείο με ένα νομοθέτημα το οποίο είναι χαραγμένο σε μάρμαρο ή σε πέτρα. Είναι δεκτές οι υποδείξεις, οι υπογραμμίσεις, η κριτική. Καταγράφονται. Θα τις κοιτάξουμε, θα υιοθετήσουμε ό,τι κρίνουμε ότι είναι προς υιοθέτηση και θα απαντήσουμε σε ό,τι κρίνουμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Άρα, παρακαλώ και για τη συμμετοχή στην κατ’ άρθρον συζήτηση της Επιτροπής της Βουλής, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη έτσι κι αλλιώς.
Τώρα, σχετικά με την τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέλω να πω ειλικρινά ότι αν έκλεινα τα μάτια μου -όχι βέβαια και τα αυτιά μου- θα πήγαινα πίσω στη δεκαετία του ’80. «Μείον» τον Ανδρέα Παπανδρέου βεβαίως κι αυτό είναι μεγάλο «μείον». Γιατί εγώ υπήρξα σε άλλο κομματικό φορέα, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Γιατί το λέω αυτό; Μία συνολική απορριπτική λογική ως εισαγωγή σε κάθε συζήτηση δεν οδηγεί και σε πολλά πράγματα. «Μην κάνουμε συγχωνεύσεις στρατοπέδων, μην κάνουμε εξορθολογισμό της Δομής, να δώσουμε μεγαλύτερους μισθούς, να θεραπεύσουμε τα πάντα».
Αυτό πάρα πολύ ωραίο θα μπορούσε να είναι και μάλιστα εν αγνοία της πραγματικότητας, από ένα κόμμα που ξαναλέω, ενώ νομοθέτησε το Εξοπλιστικό, ουδέποτε το έκανε. Άρα, επειδή ήταν γενική και η συνολική απορριπτική τοποθέτηση, δεν έχω κανένα λόγο να επεκταθώ σε αυτό.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το θέμα της ενημέρωσης γιατί βαθμολογώ αρκετά το ζήτημα της προσωπικής μου αξιοπιστίας απέναντι στη Βουλή. Κύριοι συνάδελφοι, εισηγήθηκα δύο πράγματα στην παρούσα Επιτροπή. Εισηγήθηκα τη Δομή Δυνάμεων και εισηγήθηκα το δωδεκαετές Εξοπλιστικό. Ως είχα υποχρέωση εκ του Νόμου δεκαετές, εισηγήθηκα δωδεκαετές συν οκτώ χρόνια, στην πραγματικότητα εισηγήθηκα τον σχεδιασμό του Υπουργείου για τα επόμενα 20 χρόνια.
Αυτό δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν και σε κάθε τομέα, στο απόρρητο κομμάτι, υπήρξε εισήγηση για τις πλατφόρμες την απόκτηση των οποίων θα επιδιώξουμε. Σε ανάλογη κλειστή συνεδρίαση μπορώ να σας επιδείξω ξανά τις σχετικές διαφάνειες που προφανώς σε ορισμένους έχουν διαφύγει. Διότι παρατήρησα την πολύ ευφυή και προσεκτική τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επί του μεγάλου αριθμού των διαφανειών και άρα της αδυναμίας για ενσωμάτωση – απορρόφηση του συνόλου τους. Αυτό είναι μια ωραία κοινοβουλευτική κάλυψη. Σας λέω όμως -για να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό- δεν υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί χωρίς να περάσει από εσάς, για οποιαδήποτε πλατφόρμα.
Και για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για την οποία δημιουργήθηκε το θέμα, για την οποία υπάρχει ειδική διαφάνεια και στη Δομή Δυνάμεων και στα Εξοπλιστικά, βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και βεβαίως, εάν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση, η οποία έχει όρους, δεν υπάρχει θέμα να σας εισηγηθώ επί της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Είναι σαφές αυτό; Για να ξέρουμε τι συζητάμε. Εάν θέλετε δε, εάν θέλετε κατ’ ιδίαν ενημέρωση για τη φάση των διαπραγματεύσεων και σε αυτό είμαι απολύτως διατεθειμένος είτε ατομικά, είτε συλλογικά να ενημερωθείτε.
Πάμε τώρα στο θέμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Θα μπω σε ένα θέμα καταρχήν κύριε συνάδελφε, το οποίο θέλω να σας είμαι ειλικρινής, με στενοχώρησε. Και πιστεύω ότι δεν γνωρίζετε, γι’ αυτό τοποθετηθήκατε έτσι.
Αναφέρομαι στο θέμα του δυστυχούς περιστατικού στο νοσοκομείο στο «424». Με ευγένεια αλλά με σαφή προσανατολισμό, με εγκαλέσατε διότι προέβην σε έκτακτες κρίσεις και απαλλάξατε με τοποθέτησή σας καταγεγραμμένη στα πρακτικά, την Παθολογοανατόμο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το περιστατικό. Την απαλλάξατε λέγοντας ότι χειριζόταν πάρα πολλά περιστατικά και ενώ ήταν μόνο ένα άτομο και κατά συνέπεια, κατά τη λαϊκή γλώσσα «τι να κάνει η καημένη;». Δεν το είπατε εσείς αυτό, αυτό όμως ήταν η τοποθέτησή σας.
Είμαι βέβαιος ότι δεν ξέρετε πόσα περιστατικά χειριζόταν τον χρόνο. Ούτε κι εγώ ήξερα. Και μην ξέροντας πόσα περιστατικά χειριζόταν το χρόνο είναι επίσης βέβαιον ότι δεν μπορείτε να καταλήξετε σε συμπέρασμα αν ήταν πολλά ή λίγα, και αν είχε περίσσευμα χρόνου ή δεν είχε. Και επίσης δεν μπορεί να καταλήξετε στο αν χρειαζόταν δεύτερος Παθολογοανατόμος εκεί. Όμως είναι βέβαιο ότι αν ήταν μιλούσαμε για κατάθεση στο ποινικό δικαστήριο, στα πρακτικά θα πάει η τοποθέτησή σας και θα κατατεθεί ως υπερασπιστικό έγγραφο.
Καταλαβαίνετε ότι ούτως ή άλλως σας απήλλαξα προκαταβολικά γιατί σας είπα ότι δεν ξέρετε τα πραγματικά περιστατικά. Θα σας πω λοιπόν, την ιστορία. Όταν το πληροφορήθηκα το περιστατικό διά των ΜΜΕ και όχι ως όφειλε η Υπηρεσία, δι’ αυτής, τηλεφώνησα στον επικεφαλής του υγειονομικού κλάδου να του ζητήσω διευκρινίσεις, τις οποίες δεν μπορούσε να μου παράσχει. Ζήτησα στοιχεία για το περιστατικό. Δεν μπορούσε να μου τα παράσχει. Ζήτησα σειρά ενεργειών οι οποίες δεν είχαν γίνει. Και δεν είχαν γίνει ούτε από αυτόν, ούτε από τους υφισταμένους του, όσους εκρίθησαν εκτάκτως. Και για να φτάσουμε στην ουσία του περιστατικού, τα περιστατικά εκείνο τον χρόνο στο 424 ΓΣΝ για το οποίο είχαμε ήδη στείλει και δεύτερο παθολογοανατόμο, ήταν 900. Σήκωσα λοιπόν, το τηλέφωνο και ρώτησα πόσα περιστατικά μπορεί να χειριστεί αυτή η ειδικότητα; Μου ελέχθη μετριοπαθώς 2.500 με 3.000. Πώς το ακούτε;
Από πού σας προκύπτει ότι δεν είχε χρόνο; Και χρειάστηκε ένα έτος για να «καταδικάσει» έναν άνθρωπο σε θάνατο. Διότι είχα την τραγική εμπειρία να πρέπει να σηκώσω το τηλέφωνο, να μιλήσω με τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος σε δεδομένο χρονικό διάστημα -μην το αναφέρω δημοσίως- θα χάσει τη ζωή του και να του πω ότι είμαι εκεί για την οικογένειά του και ότι λυπάμαι βαθύτατα για αυτό που συνέβη. Νομίζετε ότι υπήρξα αυστηρός επειδή έκρινα όλα τα προϊστάμενα κλιμάκια με τον τρόπο που τα έκρινα κι έπρεπε να είχα κάνει κάτι άλλο;
Έρχομαι τώρα στα ευρύτερα θέματα. Όσον αφορά τη Ρόδο: Πρόκειται για συγχωνεύσεις Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Είναι δυνατόν να μην μπορεί ο σχεδιασμός των Επιτελείων – γιατί για τα Επιτελεία μιλάμε – να κάνει συγχωνεύσεις των Ταγμάτων Εθνοφυλακής; Και ποιος θα ορίσει το πώς πρέπει να είναι διατεταγμένες οι μονάδες; Εγώ, εμείς εδώ ή οι διαμαρτυρόμενοι επειδή τους ζητείται να μετακινηθούν λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι τους; Δεν υπάρχει κατάργηση. Ουδεμία κατάργηση!
Όσον αφορά, δε, στα ευρύτερα ζητήματα, τα οποία έθιξε και κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Κύριε Ζερβέ αναφέρομαι σε μεγάλο βαθμό σε εσάς, πριν έρθω στα γενικά του νομοθετήματος, θα σας απαντήσω μετά, γιατί αυτό το πράγμα είναι σωστό. Αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω πάλι να έρθουμε στα σοβαρά θέματα, δεν αναφέρομαι τώρα στο νομοσχέδιο, αναφέρομαι ακόμη στα ευρύτερα θέματα. Να υπάρχει μία τοποθέτηση κριτικής που να αντέχει.
Έρχονται συνάδελφοι εδώ και μου λένε «δεν γνωρίζουμε τι είναι η «Ατζέντα 2030», δεν ξέρουμε τι περιέχει». Εδώ δεν συζητήσαμε τη Δομή Δυνάμεων της «Ατζέντας 2030»; Εδώ δεν συζητήσαμε το Εξοπλιστικό της «Ατζέντας 2030»; Αλλού ήμουν; Δεν είναι καταχωρημένα; Δεν έχω εξηγήσει εκατό φορές τι είναι η «Ατζέντα 2030»; Δεν έχω μιλήσει για τις συγχωνεύσεις στρατοπέδων μου λένε. Μα οι συγχωνεύσεις στρατοπέδων είναι ενσωματωμένες στη Δομή Δυνάμεων! Η Δομή Δυνάμεων εμπεριέχει τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων.
Όταν μου λένε «δεν ξέρουμε ποια στρατόπεδα», άλλη Επιτροπή ενημερώσαμε; Ήταν εδώ όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ενημέρωσα εγώ. Πώς δικαιούται να πει κανείς «δεν ξέρω»; Όσο το περί παραδείγματος που ακολουθούμε της Σομαλίας επειδή ανήκε στη Γαλλία, τι να πω τώρα πέραν του απλού γεγονότος βεβαίως, ότι η Σομαλία ήταν ιταλική αποικία και όχι γαλλική!
Κατηγορηθήκαμε ακόμη γιατί επιτρέψαμε πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στους μοναχούς της Μονής Σινά. Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι; Υπάρχει ένας από εσάς που δεν γνωρίζει την εθνική σημασία της Μονής Σινά και της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για τον αφελληνισμό της και της υποχρέωσής μας να τη στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε; Είναι λάθος ότι επιτρέπουμε σε 15 μοναχούς να χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία; Είναι αλήθεια λάθος; Δεν έπρεπε;
Έρχομαι λίγο να εξηγήσω, γιατί νομίζω ότι δεν είναι σαφές. Νόμιζα ότι είναι, προφανώς δεν είναι σαφές. Πού είναι η βάση αυτού του νομοθετήματος; Τι πρέπει να θεραπευτεί; Θα σας δείξω ένα σχήμα που είναι η πηγή των οικονομικών προβλημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων. Δεν έχει κανένα στοιχείο απόρρητο. Εδώ υπάρχει ένα μπλε σκούρο ποσοστό, το 18,3%. Τι είναι αυτό εδώ; Να σα πως τι σχήμα βρήκα εγώ και είμαι σίγουρος ότι βρήκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πριν, γιατί το βρήκα το ζήτημα στους φακέλους που μου παρέδωσε. Υπάρχει το εξής ιδιόρρυθμο σχήμα στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατούνται στο σύνολό τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Κι αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε. Στον ΕΚΟΕΜΣ στο Στρατό Ξηράς, στον ΕΚΟΕΜΝ και τα λοιπά. Από πού κι ως πού; Και στα τρία! Έχω τις αποφάσεις. Αν δεν γίνεται στην πράξη, χαίρομαι να το ακούω.
Με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδου τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά; Και πώς θα σταθεί ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει ούτε καν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου; Κανένα από τα νοσοκομεία δεν έχουν ΑΦΜ, φαντάζομαι το ξέρετε. Πώς λειτουργούν; Και φαντάζομαι ότι ξέρετε πως κανένα από τα νοσοκομεία δεν έχει τυπική υποχρέωση να καταθέσει μέχρι τώρα που συζητάμε και τα μετατρέπουμε σε οντότητες, ούτε προϋπολογισμό ούτε σοβαρό απολογισμό που να αντέχει σε κριτική Αυτά τα ξέρετε.
Ο κύριος λόγος λοιπόν που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο, είναι να εκλογικεύσει ένα χάος στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες, δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν γι’ αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων και αυτό γίνεται επί μακριά σειρά ετών. Δεν άκουσα έναν συνάδελφο να πει «παιδιά αυτό δεν είναι και πολύ σωστό».
Λέχθηκε επίσης ότι τα νοσοκομεία αυτά πρέπει να επιβιώσουν προς χάριν του στρατιωτικού προσωπικού. Σωστά! Κι ότι στερούνται του ανάλογου προσωπικού για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που απαιτείται. Έχετε αίσθηση της πληρότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων; Προφανώς δεν έχετε.
Το «401» έχει ποσοστό πληρότητας 55%, το 2024. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%; Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%. Το «404» έχει ποσοστό πληρότητας 38%. Είναι λάθος για τα νοσοκομεία και λάθος για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες; Αυτό μου λέτε, κύριοι συνάδελφοι;
Καταρχήν δεν μπορεί να επιβιώσει καμία νοσοκομειακή μονάδα οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες. Κάνω χάρη στους δικαστικούς νομίζετε; Τους κάνω ρουσφέτι; Γιατί ελέχθη και αυτό.
Μου ελέχθη για το ΝΙΜΤΣ. Έχετε εντύπωση ότι το ΝΙΜΤΣ έχει διοικηθεί σωστά μέχρι τώρα; Ξέρετε πόσες κλίνες έχει το ΝΙΜΤΣ κατειλημμένες σήμερα που συζητάμε σε σχέση με τη δυνατότητά του; Θέλετε να το κοιτάξετε λίγο και να τα ξαναπούμε στην Ολομέλεια; Γιατί αισθάνομαι άσχημα να συζητάμε για ένα θέμα, χωρίς να έχουμε βασική γνώση των στοιχείων, τα οποία καλούμαστε να ρυθμίσουμε.
Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν τι είναι λάθος ή θέλει βελτίωση, πριν πάμε να δούμε τι ρύθμιση θα κάνουμε. Αλλιώς τι κάνουμε; Κάνουμε τοποθετήσεις οι οποίες είναι ευήκοες σε ορισμένες ομάδες, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων. Και βέβαια δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και του Έλληνα φορολογούμενου, διότι στο τέλος της ημέρας αυτός εισπράττει την ανάγκη να καταβάλει από το υστέρημά του.
Ελέχθη εδώ ότι ήταν πάρα πολλές οι παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο. Ήταν 2.244. Ήταν πολλές αλήθεια; Και μάλιστα εξετιμήθη ως θετικό το ότι επαναλαμβάνονταν οι ίδιες. Αν εξετιμήθη ως αρνητικό τότε σε αυτό είμαστε σύμφωνοι γιατί κι εγώ ως αρνητικό το προσλαμβάνω.
Όμως το νομοσχέδιο για το ΕΛΚΑΚ, παραδείγματος χάρη, στο οποίο είχαμε συζητήσει πάρα πολύ εκτεταμένα μαζί σας, είχε 9.000 που ήταν πολύ πιο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Αυτό εδώ εν πάση περιπτώσει αφορά τον γενικό πληθυσμό. Εδώ τι έχει συμβεί, συγκεκριμένα κέντρα -δεν είναι κακό- ζήτησαν από διαφόρους να επαναλαμβάνουν ακριβώς το ίδιο αρνητικό και να μας το στέλνουν. Το καταγράψαμε πολύ ωραία και τα λάβαμε υπόψη μας, δεν είναι κακό.
Γιατί είναι καταγγελία; Πολύ λογικό είναι, κάθε φορά κάποιος που έχει μια άποψη να θέλει να τη λένε οι περισσότεροι. Δεν κρύφτηκε κανείς, συγκεκριμένες οργανώσεις κατά την άποψή τους. Είπαμε να δαιμονοποιούμε, αλλά όχι και έτσι. Δικαίωμά τους! Εγώ δεν το θεωρώ καθόλου ύποπτο. Αν μου λέτε αν το θεωρώ θετικό ή αρνητικό, αρνητικό το θεωρώ, αλλά όχι ύποπτο.
Έγιναν τοποθετήσεις εδώ, τολμώ να πω σχεδόν δακρύβρεχτες, για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θυμάμαι ποιος το αύξησε πρόσφατα. Και δεν θυμάμαι ποιος συμφώνησε με τις εξοικονομήσεις για να αυξηθεί το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Θυμάμαι, όμως, ποιος άφησε το μισθολόγιο στο επίπεδο που παρελήφθη από αυτή την Κυβέρνηση το 2019. Αυτό το θυμάμαι. Τότε δεν ήταν μισθολόγιο πείνας;
Ελέχθησαν διάφορα για το ό,τι στέλνουμε γιατρούς στα νησιά. Πότε πρωτοκαθιερώθηκε αυτό; Κύριε Ναύαρχε πότε πρωτοκαθιερώθηκε αυτό; Καθιερώθηκε με το Νόμο 4361/16; Πώς είναι δυνατόν το ίδιο κόμμα που καθιερώνει κάτι ή μάλλον στελέχη του ίδιου κόμματος καθιερώνουν κάτι για να είμαι ειλικρινής – γιατί δεν ξέρω ακριβώς τώρα πού ανήκει ο καθένας και είναι δικαίωμά του – να κατηγορούν αυτό το οποίο έκαναν ως Κυβέρνηση;
Θέλω να είμαι ευθύς απέναντί σας, θετικό το θεωρώ. Και μπορώ να σας δώσω τους αριθμούς – όσοι υπηρετούν τώρα είναι άνω των 20 – πόσοι υπηρέτησαν το καλοκαίρι σε διάφορα νησιά – μικρά νησιά για να βοηθήσουν και να υπηρετήσουν τον ατομικό και τον τοπικό πληθυσμό – και πόσοι πήγαν στη Θράκη. Διότι σε αυτές τις περιοχές έχουμε ευαισθησίες και βοηθάμε όσο μπορούμε.
Επίσης μπορώ να σας δώσω δεκάδες αριθμούς, δεν έχει έννοια. Ξαναλέω, θα μιλήσουμε και στα άρθρα, θα μιλήσουμε και στην Ολομέλεια. Για ένα πράγμα παρακαλώ θερμά: Να υπάρχει μία κοινή ανάγνωση της πραγματικότητας πριν πάμε στην κριτική. Και μετά να κρίνουμε όσο θέλουμε.
Ελέχθη προηγουμένω πού βρήκαμε το υπόδειγμα αυτό στην ενδιάμεση βαθμίδα στις στρατιωτικές σχολές. Η απάντηση είναι στο “National Defense University” των ΗΠΑ, από εκεί το πήραμε. Θα σας δώσουμε και το σχετικό άρθρο. Και το πήραμε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες, τις οποίες θα σας εξηγήσει ο κ. Δαβάκης. Δεν σας έχω κρύψει ότι αντιγράφουμε διεθνή παραδείγματα. Βεβαίως αντιγράφουμε. Και στην εφεδρεία αντιγράφουμε και σε διάφορα πράγματα αντιγράφουμε. Δεν πρέπει να ξαναβρούμε τον τροχό.
Ψάχνουμε παραδείγματα για τα οποία αν θέλετε να κάνουμε μία ειδική συζήτηση και για αυτό το θέμα και αν χωρεί βελτίωση ευχαρίστως να κάνουμε. Να σας εξηγηθεί η ανάγκη που οδήγησε στην απόφαση. Από εκεί και πέρα συζητάμε τι θα κάνουμε, αλλά μη θεωρήσετε ότι βάζουμε κάτι ξαφνικά επειδή το είδε ένας Υπουργός ή ένας Υφυπουργός το βράδυ στο όνειρό του και την άλλη μέρα το πρωί πήγε να το γράψει.
Καταλήγω γιατί σας κούρασα. Αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο κατηγορηθήκαμε, πάλι από εσάς κύριε συνάδελφε, θα σας παρακαλέσω την άλλη φορά που θα μας κατηγορήσετε για αυτό, ρίξτε μία ματιά στον 4407/16 του κόμματός σας για να δείτε τι σημαίνει να βάζεις 100 κεφάλαια στο ίδιο νομοσχέδιο.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο το οποίο έχει σαφείς κατευθύνσεις:
Το πρώτο είναι να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά -και τα λέω κομψά το «διοικητικά»- προβλήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους. Και σε αυτό υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες, των οποίων τα άρθρα θα συζητηθούν.
Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες από αυτό το Σύστημα Υγείας για το οποίο συμμερίζομαι απολύτως τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο που υπάρχει στη χώρα. Και επίσης, το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους. Αυτό το δικαίωμα τους αποδίδεται εδώ γιατί είναι και επιθυμία τους. Δεν είναι υποχρεωτικό. Εάν δεν θέλουν δεν θα το κάνουν.
Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, ούτε στην ασφάλιση υπάρχει υποχρεωτικότητα. Αν θέλουν, αν δεν θέλουν, δεν θα το κάνουν. Αλλά δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν είναι ορθό να είναι γκετοποιημένοι. Είναι δικαίωμά τους να πηγαίνουν όπου αισθάνονται ότι θα έχουν την καλύτερη περίθαλψη και είναι υποχρέωση, αν θέλετε και φιλοδοξία δική μου και του Υφυπουργού του κ. Δαβάκη, να έχουν την καλύτερη στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά είναι δικαίωμά τους αν θέλουν ως Έλληνες πολίτες να πάνε και αλλού. Δεν θα τους εμποδίσουμε εμείς κι αυτό εδώ νομοθετείται. Και επίσης υπάρχουν μια σειρά άρθρων που αφορούν στην εκπαίδευση.
Για το ΕΛΚΑΚ, μια βελτίωση που αφορούσε τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, διότι μαθαίνουμε. Το ΕΛΚΑΚ δεν υπήρχε στην ελληνική πραγματικότητα. Ένα χρόνο ζωής έχει και σας είχα προβλέψει κατά τη νομοθέτησή του, ότι θα υπάρξουν και βελτιώσεις. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Όμως το ΕΛΚΑΚ έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του. Την έχει αποδείξει περίτρανα και το ΕΛΚΑΚ θα γίνει αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα. Θα τα πούμε στην έκθεση “DEFEA” αυτά έπειτα από λίγες μέρες.
Τελείωσα κύριε συνάδελφε, σας κούρασα ίσως. Kαι πάλι ευχαριστώ για τη συζήτηση και το ήρεμο κλίμα. Τελειώνω επαναλαμβάνοντας αυτό που είπα στην αρχή, ότι έχει σημασία να το δούμε ως νομοπαρασκευαστική διαδικασία και όχι ως διαγωνισμό κομμάτων στην Επιτροπή.
Κάθε παρατήρηση είναι δεκτή για το νομοθέτημα, θα τη δούμε, θα καταγραφεί, θα τη συζητήσουμε και μετά από τα άρθρα στη δεύτερη συζήτηση θα σας πούμε τι θεωρούμε ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε, τι δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, τι πρέπει να δούμε, Να το ψάξουμε περισσότερο και να περιμένουμε και την Ολομέλεια. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».