Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, αλωνίζουν οι Τούρκοι, αύξηση 38% στις παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η Τουρκία δεν έχει κάνει βήμα πίσω από το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, από την αρχή του χρόνου και μέχρι και το τέλος Ιουλίου, η αύξηση στις παραβιάσεις των Ελληνικών Εθνικών Χωρικών Υδάτων ανήλθε σε ποσοστό 38%!

Συγκεκριμένα ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προχώρησαν σε 909 παραβιάσεις, φέτος έφτασαν τις 1255!

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ευθύνης της 12ης Μεραρχίας σε Έβρο και Σαμοθράκη, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας: Η χώρα μας είναι μια χώρα η οποία πάντοτε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Προασπίζει και προβάλλει τα δικαιώματά της. Δικαιώματα όμως τα οποία προβλέπονται στο ισχύον Διεθνές Δίκαιο και Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποτελούν φαντασιώσεις ενός νέο-οθωμανικού επεκτατισμού. Η χώρα θα συνεχίσει, λοιπόν, να υπερασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πάντοτε τείνοντας χείρα φιλίας προς όλους, αλλά με απόλυτη διάθεση προστασίας, όπως το Σύνταγμα επιβάλλει, των δικαιωμάτων της».

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι σαφώς οριοθετημένα. Ειδικότερα:

- στη θαλάσσια περιοχή στις εκβολές του Έβρου αυτά είναι οριοθετημένα βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926.

- στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Έβρου μέχρι τη Σάμο και την Ικαρία, ελλείψει σχετικών συμβατικών ρυθμίσεων με την Τουρκία εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο.  Όπως αναφέρεται και στο άρθρο 15 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο ενσωματώνει εθιμικό δίκαιο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά του ζώνη πέραν της μέσης γραμμής.  Η διάταξη αυτή, η οποία επαναλαμβάνει, με μικρές μόνον φραστικές αλλαγές, τη ρύθμιση του άρθρου 12(1) της Σύμβασης της Γενεύης για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη και τη Συνορεύουσα Ζώνη, ενσωματώνει εθιμικό κανόνα δικαίου.

- νοτίως της Σάμου, μεταξύ της Δωδεκανήσου και των τουρκικών ακτών, τα θαλάσσια σύνορα είναι οριοθετημένα βάσει της Συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932 και του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπεισήλθε ως διάδοχο κράτος στις σχετικές ρυθμίσεις των συμφωνιών αυτών, βάσει του άρθρου 14(1) της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Οι όποιες αμφισβητήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το ως άνω περιγραφόμενο υφιστάμενο καθεστώς, είναι αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες οριοθετήσεως είναι απολύτως ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, ενώ για τις περιοχές ως προς τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων. Άρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την παραβατικότητα της Τουρκίας πέραν από το ότι θέλει ξεκάθαρα να αλλάξει το status quo στη περιοχή. Το είπε εξάλλου πρόσφατα για μια ακόμα φορά ο ίδιος ο Ερντογάν πως τα σύνορα της καρδιάς τους δεν είναι αυτά που έχει σήμερα η Τουρκία και πως κανένας δεν μπορεί να την περιορίσει σε αυτά…

Tags
Back to top button