Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Δεν… διαλύεται τελικά η τουρκική οικονομία: Παρουσίασε ανάπτυξη 1,8% το 2020

Ανάπτυξη δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και αφορούν την τουρκική οικονομία. Η Τουρκία είναι μία τις λίγες χώρες στον κόσμο που απέφυγαν τη συρρίκνωσή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με την οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμό 5,9% στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και 1,8% για το σύνολο του 2020.

Ενισχυμένο από τη μεγάλη αύξηση των δανείων στα μέσα του 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 1,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ρυθμό ταχύτερο από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, καθοδηγήθηκε από τον διπλασιασμό σχεδόν των δανείων από κρατικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού.

Το Reuters σημειώνει ότι αν και η αναπτυξιακή επίδοση της Τουρκίας ήταν καλύτερη σε σχέση με όλες τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες της G20, με εξαίρεση την Κίνα, σημειώθηκε με κόστος: ο φθηνός δανεισμός επιτάχυνε την πτώση της ισοτιμίας της λίρας, βύθισε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της και συνέβαλε στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο 15%. Επίσης, λίγες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.

Η ισοτιμία της λίρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σταθεροποιήθηκε στις 7,351 λίρες ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ και ήταν 1% υψηλότερη στη διάρκεια της ημέρας. Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά την περασμένη εβδομάδα, μετά το ράλι που είχε ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί μία νέα, φιλική έναντι των αγορών, οικονομική περίοδο.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης αύξησε έκτοτε τα επιτόκια, μειώνοντας δραστικά τις πιστώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, ο οποίος διορίσθηκε τον Νοέμβριο, έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία θα θέσει φέτος ως προτεραιότητα τη σταθερότητα των τιμών. Αναλυτές λένε ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% το 2021, παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

 

Tags
Back to top button