Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Δεν αξιολόγησε την Ελλάδα η Moody’s: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου, έπειτα και από τη σχετική πρόβλεψη που έκαναν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Όμως την Παρασκευή, η Moody’s τήρησε σιγή, χωρίς να εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

Στο τακτικό update της για την Ελλάδα, που εκδόθηκε με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, σημειώνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από το καλό track record της στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καθώς και στην ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις φιλικές για τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία και η πρόοδος στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση είναι ορατή σε διάφορους τομείς.

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Πρόκληση για τη Δ. Μακεδονία η μετατροπή της σε οικονομία του μέλλοντος

«Παρότι το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, η Ελλάδα ωφελείται από μία ευνοϊκή δομή του χρέους, ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους», τονίζει η Moody’s.

Και προσθέτει ότι παρότι η ελληνική οικονομία έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό, εντούτοις τα σημαντικά κονδύλια που θα εισρεύσουν από την Ε.Ε., θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Γιατί επιμένει στις σταθερές προοπτικές

Όπως εξηγεί η Moody’s, οι σταθερές προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης είναι το αποτέλεσμα της εκτίμησής της ότι η πρόοδος των τελευταίων ετών δεν πρόκειται να αντιστραφεί, αλλά και της πρόβλεψής της ότι θα χρειαστούν χρόνια για να φανούν πλήρως τα θετικά αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις.

Τέρμα τα ψέματα: Δραματική συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας- Η "χατζάρα" λόγω οικονομίας στρέφει τα πυρά στην Ελλάδα

«Επίσης σημειώνουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κάποιων μεταρρυθμίσεων», προσθέτουν οι αναλυτές, κάνοντας λοιπόν σαφές ότι το «κλειδί» για την αναβάθμιση είναι οι μεταρρυθμίσεις και η υποχώρηση του παράγοντα της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η πανδημία.

Τι ζητά για να αναβαθμίσει

Εάν η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ακόμα καλύτερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μία αναβάθμιση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Επίσης, θετικά στην αξιολόγηση θα επιδρούσε και μια πιο γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους αλλά και η περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Στέλνει σήματα η ευρω-οικονομία! Οι τράπεζες στην Ευρώπη πλήρωσαν σε μια νύχτα περισσότερα από όσα σε τρεις μήνες για να δανείζονται

Οι προβλέψεις για το 2022

Κατόπιν τούτων, η Moody’s εκτιμά ότι το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη 6,1% για την ελληνική οικονομία, ενώ το 2022 θα εμφανίσει ρυθμούς 4,3%.

Το χρέος προβλέπεται στο 1983,% του ΑΕΠ και 191,4% αντίστοιχα, με πρωτογενές έλλειμμα στο 6,9% για φέτος και στο 1,2% για το 2022.

Tags
Back to top button