Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Covid-19: Τα τρία σενάρια του ΠΟΥ για την έξοδο από την φάση έκτακτης ανάγκης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στο οποίο αναφέρονται στρατηγικές που, εάν εφαρμοστούν το 2022, θα επιτρέψουν στον κόσμο να βάλει τέλος στη φάση "έκτακτης ανάγκης".

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί ο ιός την επόμενη χρονιά.

"Βάσει όσων γνωρίζουμε σήμερα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορονοϊός (Covid-19) θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται, αλλά η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ανοσία αυξάνεται εξαιτίας εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

Στο βασικό σενάριο, που χρησιμοποιείται ως μοντέλο εργασίας από τον ΠΟΥ, ο ιός προκαλεί λιγότερο σοβαρά ξεσπάσματα με περιοδικές εξάρσεις μεταδοτικότητας καθώς η ανοσία εξασθενεί. Ενισχυτικές δόσεις εμβολίων μπορεί να χρειαστούν για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο ιός αναμένεται να ακολουθήσει ένα εποχικό μοτίβο, παρουσιάζοντας εξάρσεις κατά τους ψυχρότερους μήνες, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Στο καλύτερο σενάριο του ΠΟΥ, οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού θα είναι "σημαντικά λιγότερο σοβαρές", η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης θα διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς την ανάγκη εμβολιασμών με ενισχυτικές δόσεις ή αξιοσημείωτες αλλαγές στα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19.

Στο χειρότερο σενάριο, ο ιός μεταλλάσσεται σε μια νέα, εξαιρετικά μεταδοτική και θανάσιμη απειλή. Σε αυτό το σενάριο, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, εξασθενεί γρήγορα η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης ή θανάτου και απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις στα υπάρχοντα εμβόλια, καθώς και μια μεγάλη εκστρατεία για τον εμβολιασμό με ενισχυτικές δόσεις των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πρόκειται για την τρίτη έκθεση του ΠΟΥ από την έναρξη της πανδημίας. Ο επικεφαλής του Οργανισμού εκτιμά ότι πιθανόν να είναι και η τελευταία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να συνεχίσουν να αυξάνουν τη δυνατότητα για μαζικές δειγματοληψίες προκειμένου να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τυχόν προειδοποιητικά σημάδια για σημαντικές αλλαγές στον ιό. Ζήτησε επίσης βελτιώσεις στην ανίχνευση του συνδρόμου μετά τη νόσηση από Covid-19 (long Covid) για την παρακολούθηση και μείωση του αριθμού περιστατικών χρόνιας αναπηρίας, μετά τη λήξη της πανδημίας.

Οι χώρες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διενεργούν διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, που συμβάλλουν στον εντοπισμένο μεμονωμένων κρουσμάτων και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προστασία της κοινότητας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός επιμένει στον στόχο του 70% για την εμβολιαστική του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της Covid-19, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Αναγνωρίζει, πάντως, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι αναμενόταν όσον αφορά στη μείωση της μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Ωστόσο, το 36% του πληθυσμού της Γης παραμένει ανεμβολίαστο.

 

Tags
Back to top button