Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

CNN: Ο Μ.Πομπέο πίσω από την εξόντωση Σουλεϊμανί - Τον κυνηγούσε εδώ και 10 χρόνια

Σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται πηγές μέσα και γύρω από τον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο  ότι ήταν αυτός που βρισκόταν πίσω από την πρωτοβουλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εκκαθαρίσει τον κορυφαίο Ιρανό διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η απομάκρυνση του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ηγέτη της στρατιωτικής ομάδας ελίτ με μεγάλη επιρροή στην περιοχή, «από το πεδίο μάχης» αποτελούσε στόχο του Πομπέο εδώ και μία δεκαετία.

Ο Πομπέο «ήταν αυτός που έγειρε ζήτημα απομάκρυνσης του Σολεϊμανί» ανέφερε πηγή, προσθέτοντας ότι προφανώς έριξε την ιδέα όταν συζητούσε με τον Τραμπ για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές κοντά στον Πομπέο, ο υπουργός πίστευε πάντα ότι το Ιράν είναι η ρίζα των δεινών στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα ο Σολεϊμανί – ο ιθύνων νους της τρομοκρατίας που μαίνεται στην περιοχή. Αυτή η άποψη βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το πώς σχολίασε ο Πομπέο τη δολοφονία του διοικητή:

«Βγάλαμε έναν κακό από το πεδίο μάχης» δήλωσε στο CNN στις 5 Ιανουαρίου. «Πήραμε τη σωστή απόφαση». Την ίδια ημέρα, ο Πομπέο είπε στο ABC ότι η δολοφονία του Σολεϊμανί ήταν σημαντική «γιατί ήταν τύπος που αποτελούσε την κόλλα, που συνωμοτούσε ενεργά κατά των ΗΠΑ, θέτοντας ζωές αμερικανών σε κίνδυνο».

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι ο Πομπέο είχε εμμονή με τον Ιρανό διοικητή, τόσο που είχε προσπαθήσει να βγάλει βίζα για το Ιράν το 2016 όταν εκπροσωπούσε το Κάνσας στο Κογκρέσο, πριν αναλάβει διοικητής της CIA και πριν τα σημερινά του καθήκοντα.

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το παρατσούκλι «το τσιράκι του Τραμπ» για τους δεσμούς που έχει αναπτύξει με τον Αμερικανό πρόεδρο, η ικανότητα του Πομπέο να «πουλάει» μία επιθετική στρατηγική για το Ιράν στον Τραμπ, που γενικά αντιτίθεται σε κάθε στρατιωτική διένεξη, έχει επιφέρει κάποια εξουσία, υπονοούν οι πηγές.

«Αυτός είναι που δείχνει τον δρόμο» ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Πομπέο, σχολιάζοντας την αναμέτρηση με το Ιράν. «Είναι η πολιτική του προέδρου, αλλά ο Πομπέο είναι η κυρίαρχη φωνή που βοήθησε τον πρόεδρο να διαμορφώσει την πολιτική του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ο Μάικ είναι αυτός που την καθοδηγεί στην κυβέρνηση».

Ανεξάρτητα από το ποιος ενέπνευσε την επίθεση με drone που σκότωσε τον Σολεϊμανί, οι δύο χώρες πράγματι περνούν κρίση σοβαρών εντάσεων, αλλά όχι ευθείας στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Μετά την επίθεση ως αντίποινα της Τεχεράνης, ο Τραμπ ανακοίνωσε μία σειρά αυστηρότερων οικονομικών περιορισμών κατά του Ιράν.

Παρότι καυχιόταν για τους «μεγάλους και ακριβείς» πυραύλους της Ουάσιγκτον, καθώς και για τα επιτεύγματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του, προχώρησε σε ξεχωριστή αποτίμηση των «νέων ισχυρών οικονομικών κυρώσεων» κατά του Ιράν, δεσμευόμενος ότι θα διατηρηθούν μέχρι η Τεχεράνη «να αλλάξει συμπεριφορά». Επίσης, κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναμιχθεί βαθύτερα σε ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, με τη Συμμαχία να απαντά θετικά στην πρόταση.

Tags
Back to top button