Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Caving: 10 φορές που η εξερεύνηση σπηλαίων κατέληξε σε τραγωδία

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει όταν η περιπέτεια πάει στραβά; Σκοτεινά τούνελ, ανεξέλεγκτο νερό και άνθρωποι παγιδευμένοι χωρίς έξοδο. Σήμερα, θα δεις τις πιο τρομακτικές, αληθινές ιστορίες από σπήλαια που έγιναν παγίδες θανάτου. Μείνε μέχρι το τέλος… γιατί κάποια πράγματα δεν συγχωρούν την περιέργεια. 

10. Η Τραγωδία στο Σπήλαιο Mossdale 

Λοιπόν... φαντάσου το εξής: είσαι 3 χιλιόμετρα βαθιά μέσα σε ένα σπήλαιο, σκοτεινό, στενό, και εντελώς ανεξερεύνητο. Έτσι ξεκίνησε η τελευταία περιπέτεια του John Ogden και των φίλων του, το 1967. Εξερευνούσαν τις σπηλιές του Mossdale στην Αγγλία όταν ξαφνικά... άρχισε να βρέχει. Πολύ. Η είσοδος πλημμύρισε, το νερό κατέβαινε μανιασμένο απ’ όλες τις πλευρές και τους παγίδευσε. Μέσα σε στενούς διαδρόμους, το νερό ανέβαινε από τα πόδια τους μέχρι τον λαιμό. Ο μόνος τρόπος διαφυγής; Μια μικροσκοπική ρωγμή. Μόνο ο John χώρεσε. Οι φίλοι του πνίγηκαν. Κι εκείνος; Ναι, και αυτός. Λίγες μέρες μετά, τον βρήκαν νεκρό, ακόμα παγιδευμένο, να παλεύει για μια τελευταία ανάσα... 

9. Το Σπήλαιο κάτω από τον Κόλπο Poganica 

Και τώρα... πάμε στην Κροατία. Έτος 2002. Ένας δύτης, ο M.K., εντοπίζεται νεκρός 54 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, μέσα σε ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο. Το περίεργο; Η μάσκα του έχει βγει... και μια τεράστια λεπίδα είναι καρφωμένη στο στήθος του. Φόνος; Έτσι νόμιζαν όλοι στην αρχή. Όμως η αλήθεια ήταν πολύ πιο σκοτεινή. Ο M.K. είχε χαθεί στο λαβύρινθο του βυθού. Το οξυγόνο τελείωσε. Πάλευε να αναπνεύσει από μια φουσκάλα αέρα ανάμεσα σε δύο βράχους. Μάταια. Και τότε... για να γλιτώσει από τον αργό, βασανιστικό πνιγμό... κάρφωσε μόνος του το μαχαίρι στο στήθος του. Ναι. Για να πεθάνει πιο γρήγορα... 

8. Χαμένος στις Σπηλιές Sterkfontein 

Και τώρα... ας μιλήσουμε για τον Πίτερ. Τον Πίτερ Verhulsel. Έναν τύπο που δεν φοβόταν τίποτα — ίσως και λίγο παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Το 1984, στις σπηλιές Sterkfontein στη Νότια Αφρική, βούτηξε με τους φίλους του. Όμως εκείνος… αγνόησε τους κανόνες. Έβλεπε ένα στενό πέρασμα και έμπαινε, μόνος του. Την τρίτη φορά... δεν γύρισε ποτέ. Έχασε τον δρόμο, το οξυγόνο του τελείωνε, και το μόνο που βρήκε ήταν ένα μικρό νησάκι στο τέλος ενός τούνελ. Ανέβηκε. Δεν θα πνιγόταν. Αλλά θα πέθαινε από πείνα. Έμεινε εκεί, στο σκοτάδι, περιμένοντας σωτηρία που δεν ήρθε ποτέ. Έξι εβδομάδες μετά, τον βρήκαν. Το μόνο που άφησε πίσω του; Ένα μήνυμα γραμμένο στην άμμο: «Σας αγαπώ, Shirl και Μαμά». 

7. Η Διάσωση του Deon Dreyer 

Λοιπόν... η επόμενη ιστορία δεν είναι για κάποιον που χάθηκε, αλλά για κάποιον που πήγε να φέρει πίσω έναν χαμένο. Ιανουάριος 2005. Ο Dave Shaw, βετεράνος δύτης, κατεβαίνει 270 μέτρα κάτω στη διαβόητη “Τρύπα του Μπουσμαν”, για να βρει το πτώμα του Deon Dreyer, χαμένου εδώ και 10 χρόνια. Και το βρίσκει. Το δένει, πάει να το βάλει σε μια σακούλα... και τότε, το κεφάλι αποκολλάται. Το σώμα αρχίζει να επιπλέει και ο Dave παλεύει να το κρατήσει. Μα όσο περισσότερο προσπαθεί... τόσο χειρότερα γίνεται. Ο αναπνευστήρας του δεν προλαβαίνει να φιλτράρει το CO₂. Πανικός. Αποπροσανατολισμός. Στην προσπάθεια να απεμπλακεί από τα σχοινιά... πνίγεται. Ο Dave πέθανε δίπλα στο σώμα που προσπαθούσε να φέρει στην επιφάνεια. Μια αποστολή τιμής... που κατέληξε σε τραγωδία. 

6. Η Κατάρρευση στο Σπήλαιο Nutty Putty 

Και τώρα πάμε σε μία από τις πιο σπαρακτικές διασώσεις που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ... Το 2010, ο John Jones σφήνωσε σε μια στενή, εφιαλτική δίοδο στο σπήλαιο Nutty Putty της Γιούτα — ανάποδα και με το κεφάλι προς τα κάτω. Για 19 ώρες, ο διασώστης Ryan Shurtz πάλευε να τον κρατήσει ζωντανό. Του μιλούσε, τον καθησύχαζε, του έλεγε: «Θα τα καταφέρουμε». Ο John, με πόνο και ντροπή, απαντούσε: «Συγγνώμη που είμαι τόσο χοντρός…». Οι διασώστες στήνουν τροχαλίες, αρχίζουν να τραβάνε... και τότε; Το σκοινί σπάει. Ένα μεταλλικό carabiner χτυπάει τον Ryan στο πρόσωπο — του κόβει τη γλώσσα στη μέση. Ο John πέφτει πάλι στον στενό σωλήνα. Ο Ryan βγαίνει αιμόφυρτος, υπόσχεται ότι θα επιστρέψει. Αλλά ήταν αργά. Ο John δεν ξύπνησε ποτέ... 

5. Floyd Collins και το Σπήλαιο Crystal 

Ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο... στο 1917. Ένας άνθρωπος με πάθος για τα σπήλαια — ο Floyd Collins — βρίσκει το Crystal Cave στο Κεντάκι και δηλώνει: «Θα το εξερευνήσω όλο». Οκτώ χρόνια μετά, παγιδεύεται. Το φως του αργοσβήνει, και στην προσπάθειά του να βγει... ένα βράχος 12 κιλών πέφτει και του συνθλίβει τον αστράγαλο. Παγιδευμένος. Μόνος. Για 17 μέρες, διασώστες δοκιμάζουν τα πάντα. Κάποια στιγμή φέρνουν και μεταλλωρύχους να σκάψουν νέα δίοδο. Και όσο αυτός παλεύει να κρατηθεί ζωντανός; Έξω από τη σπηλιά... πανηγύρι. Τουρίστες, πάγκοι, φαγητά. Ναι, έγινε θέαμα. Όμως το τούνελ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στην ώρα του. Την 18η μέρα... ο Floyd πέθανε από πείνα, δίψα και το ψύχος. Έμεινε εκεί. Μνημείο ανθρώπινης επιμονής — και εγκατάλειψης. 

4. Η Τραγωδία στο Cave Creek 

Λες να πας μια βολτίτσα στη φύση και καταλήγεις... στην απόλυτη τραγωδία. Ήταν 1995, στη Νέα Ζηλανδία. Μια παρέα 17 φοιτητών κάνει μια ήρεμη, τουριστική ξενάγηση στο Cave Creek. Κανένα ρίσκο, κανένα σπήλαιο εξερεύνησης — μόνο ένα μονοπάτι, μια ξύλινη εξέδρα με θέα στο φαράγγι. Μερικά παιδιά αρχίζουν να πειράζονται, να πηδάνε και να την κουνάνε. «Ρε συ, λες να πέσει;» γελάνε. Αλλά δεν ήταν για γέλια... Η εξέδρα δεν είχε βιδωθεί — την είχαν καρφώσει με πρόκες γιατί... δεν είχαν δράπανο. Και ναι, έσπασε. Κατέρρευσε. Οι φοιτητές έπεσαν στο κενό. Από τους 17, μόνο τέσσερις επιβίωσαν. Ένας πιάστηκε από το κάγκελο και κατέβηκε μαζί του. Μια κοπέλα με σπασμένη σπονδυλική στήλη είπε: «Ήμουν από τους τυχερούς». Και αυτή η φράση λέει... τα πάντα. 

3. Το Σπήλαιο Pannikin Plains 

Πάμε τώρα στην Αυστραλία, 1988. Ένα από τα βαθύτερα σπήλαια στον κόσμο. Μια αποστολή με 15 άτομα, ανάμεσά τους κι ο Andrew Wight. Εξερεύνηση στα άκρα. Μέχρι που... ξαφνικά, καταιγίδα. Πλημμύρα. Το μεσαίο τμήμα της σπηλιάς καταρρέει. Όλοι παγιδευμένοι. Ο Andrew και λίγοι ακόμα βρίσκονται πάνω σε μια μικρή προεξοχή. Από πάνω πέφτουν βράχια, από κάτω — ορμητικά νερά, γεμάτα κινδύνους. Κάποιος έπρεπε να κάνει το αδύνατο. Ο Andrew πήδηξε μέσα στα νερά. Πάλεψε, κολύμπησε, βρήκε άλλο πέρασμα. Και για τις επόμενες 27 ώρες, δεν σταμάτησε. Έβαζε σκοινιά, οδηγούσε ανθρώπους στην έξοδο. Χάρη σ’ αυτόν… επέζησαν όλοι. Μια ιστορία που έγινε έμπνευση και για ταινία. Όμως εκείνες τις ώρες... δεν ήταν σινεμά. Ήταν πραγματικότητα. Και ήταν κόλαση. 

2. Η Πλημμύρα στο Σπήλαιο Nam Talu 

Ξέρεις αυτή τη φωνή στο κεφάλι σου που σου λέει "Μην το κάνεις"; Ε, η Helena Carroll την αγνόησε. Ήταν Οκτώβρης του 2007, στην Ταϊλάνδη — και ήταν εποχή μουσώνων. Οι ντόπιοι την προειδοποίησαν: «Μην μπεις στο Nam Talu Cave. Δεν θα ξαναβγείς». Αλλά εκείνη και ο φίλος της, ο John Cullen, μαζί με άλλους επτά τουρίστες, μπήκαν. Και τότε... ακούστηκε ένας βρυχηθμός. Το νερό ερχόταν. Καταιγιστικό. Παρέσυρε τον ξεναγό, ένα αγόρι, μια οικογένεια. Ο John και η Helena προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν. Εκείνος της είπε: «Αν μείνουμε εδώ, θα πεθάνουμε. Θα κολυμπήσω για βοήθεια». Δεν τον ξαναείδε ποτέ. Η Helena έμεινε 8 ώρες μόνη, στο σκοτάδι, πάνω σε ένα βράχο. Όταν τη βρήκαν... οι υπόλοιποι ήταν ήδη νεκροί. Ήταν η μόνη που επέζησε. Και κουβαλάει αυτό το βάρος για πάντα. 

️1. Η Τραγωδία στα Σπήλαια Plura 

Και τώρα, για το φινάλε... πάμε Νορβηγία. Καρδιά του χειμώνα, Φλεβάρης του 2014. Το νερό παγωμένο. Η λίμνη σκεπασμένη με πάγο. Οι δύτες κόβουν μια τρύπα και βουτάνε στο σπήλαιο Plura. Ο Kai Kankanen ήταν από τους τελευταίους που μπήκαν. Το σχέδιο; Να περάσουν μέσα απ’ το υπόγειο δίκτυο και να βγουν στην άλλη πλευρά του βουνού. Όμως στη διαδρομή... βρίσκει τον φίλο του, τον Jari, νεκρό. Πνίγηκε από τον πανικό. Και τότε... άλλος ένας, ο Uusimaki, αρχίζει να πανικοβάλλεται, αναπνέει γρήγορα, δηλητηριάζεται απ’ το ίδιο του το διοξείδιο. Πεθαίνει κι αυτός. Ο Kai είναι μόνος. Πρέπει να γυρίσει πίσω. Ψάχνει την έξοδο, αλλά το άνοιγμα έχει καλυφθεί με πάγο. Τον σπάει με τα ίδια του τα χέρια. Βγήκε μετά από 11 ώρες κάτω από το νερό. Επιβίωσε. Αλλά χρειάστηκαν δύο μήνες για να ανασύρουν τα σώματα των φίλων του. Δύο μήνες σιωπής κάτω από τον πάγο… 

Κι όμως, όλοι αυτοί μπήκαν στο άγνωστο... κάποιοι με θάρρος, άλλοι με απερισκεψία. Άλλοι βγήκαν. Άλλοι όχι. Ίσως τελικά, το πιο σκοτεινό πράγμα σε μια σπηλιά… να μην είναι το σκοτάδι της αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός και οι σκέψεις μας. 

Tags
Back to top button