Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Βραδινό άγχος: Γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία

Το άγχος το βράδυ μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για το σώμα συγκριτικά με το άγχος τις άλλες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο λόγος είναι ότι όσο προχωρά η μέρα, το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που βοηθούν στη μείωση του στρες, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στο βραδινό στρες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Yujiro Yamanaka, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο τη νήσου Χοκάιντο.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου και η ώρα της ημέρας κατά την αξιολόγηση της απόκρισης στους στρεσογόνους παράγοντες και την πρόληψή τους» προσθέτει.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σάλιο 27 νέων, υγιών εθελοντών.

Παράλληλα, τους έθεσαν σε κατάσταση άγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων ανταποκρίνεται διαφορετικά στο έντονο στρες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Ο άξονας αυτός συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με το ενδοκρινικό. Ένα γεγονός που προκαλεί άγχος, ενεργοποιεί τον άξονα και το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη. Τα επίπεδα κορτιζόλης ελέγχονται επίσης από το κιρκάδιο ρολόι στον εγκέφαλο.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το πρωί, δύο ώρες μετά το ξύπνημα. Τα μέλη της άλλης ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το βράδυ, 10 ώρες αφού είχαν ξυπνήσει.

Η 15λεπτη δοκιμασία αφορούσε την προετοιμασία και την παρουσίαση για συνέντευξη μπροστά σε κάμερα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου μισή ώρα πριν τη συνέντευξη, αμέσως μετά και ενδιάμεσα.

Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξήθηκαν σημαντικά το πρωί, αλλά όχι το βράδυ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων, δείκτης απόκρισης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στο στρες, δεν διέφεραν.

«Το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί στο πρωινό στρες ενεργοποιώντας τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλά για να ανταποκριθεί στο στρες το βράδυ, ενεργοποιεί μόνο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Yamanaka.

Tags
Back to top button