
Την καίρια εκμετάλλευση, σε σχέση με την κεκτημένη ταχύτητα με την οποία υπέβαλε το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία η ΝΔ, αναμένεται να επιχειρήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν στη Βουλή η θερμοκρασία τις προσεχείς ώρες θα ξεπεράσει ακόμα και τα… 45άρια του καυτού σαββατοκύριακου.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή τους να ζητήσουν εσπευσμένα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup οδηγείται μαθηματικά σε νέο κοινοβουλευτικό φιάσκο και μία ακόμη ήττα από τον Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης βιάστηκαν να ζητήσουν τη συζήτηση για τα αποτελέσματα στο Eurogroup, δύο μόλις μέρες μετά τη συμφωνία και μέσα στις δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει οι απαντήσεις προς τη ΝΔ έχουν έρθει από μόνες τους εκτός συνόρων και έχουν δημιουργήσει ένα νέο αδιέξοδο στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και τούτο διότι την ώρα που επιχειρεί να συνεχίσει με όποιον τρόπο μπορεί το καταστροφολογικό του αφήγημα, τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται μέσα σε 2 εβδομάδες σε ιστορικά χαμηλά κρίσης και με τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης, το αξιόχρεο της χώρας και των τραπεζών αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης και όλες οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν ως κοινό τόπο ότι πλέον η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για έξοδο στις αγορές και τερματισμό του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται, αφού παραθέσει αναλυτικά όλες τις πτυχές της συμφωνίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγουν, να κατηγορήσει τη ΝΔ πως πολιτεύεται στα όρια της προβοκάτσιας, αναφορικά με τη στάση που τηρεί η ΝΔ, δημιουργώντας υπογείως υποθέσεις εκ του μηδενός, όπως στην περίπτωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, της ΔΑΚΕ με τη συνέχιση της απεργίας στα σκουπίδια και φυσικά της υπόθεσης Noor1.
Με όλες τις υποθέσεις αυτές, η ΝΔ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από το μέτωπο της οικονομίας, που 8 μήνες καταστροφολογούσε αλλά πλέον αποδεδειγμένα δεν μπορεί και να δημιουργήσει μία διαφορετική ατζέντα κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης, αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις «προβοκάτσιες».
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν και πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να επεκταθεί κυρίως στα θέματα του χρέους, της ανάπτυξης και της οικονομίας, που αποτελούν και το «επίδικο» της σημερινής συζήτησης, προκειμένου να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ίδια τα προ καιρού λεγόμενά του, δεν πρόκειται να αφήσει τα θέματα των τελευταίων δύο εβδομάδων και κυρίως την υπόθεση του Noor1 και τη στάση πλήρους ταύτισης της ΝΔ ασχολίαστη.
Αναφερόμενος στην συζήτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξέλιξη της συζήτησης θα πρέπει να ανησυχεί τον κ. Μητσοτάκη καθώς θα γίνουν οι συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων.
Η πρωτολογία του πρωθυπουργού
Τώρα έχουμε συμφωνία και αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μίλησε για «φάμπρικα καταστροφολογίας» που είχε στηθεί ώσπου να υπάρξει η συμφωνία.
«Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο», σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «κατά γενική ομολογία έχουμε μια καλή συμφωνία» στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το γεγονός ότι «τα ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές και οι αποδώσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009».
«Η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.
Τόνισε ότι «η συμφωνία έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», γιατί, όπως προσέθεσε, για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.
Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι' αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε πως πίσω από «τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων».
Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.
Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.
Είπε ότι «η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014».
Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Φωνές και εντάσεις προκλήθηκαν στη Βουλή κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Αδίκως μετατρέψατε το χρέος ως δέλεαρ. Θα τα ψήφιζαν τα μέτρα. Για το βουλευτικό έδρανο το έκαναν, όχι για το χρέος, το αποδείξατε. Και αν χρειαστεί θα ψηφίσετε και άλλα μέτρα» είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βουλής να επιβάλει την τάξη.
Στην ένταση μπήκαν και οι βουλευτές του ΝΔ που φώναζαν.