Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Bloomberg: «Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης»

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται κάτω από τις αντίστοιχες των ιταλικών, γεγονός ενδεικτικό της αποκλίνουσας πορείας των δύο χωρών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης.

Η Ιταλία έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα σαν επίκεντρο των ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο, ενώ η Αθήνα επωφελείται περισσότερο από την ζήτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για να διακρατούν πενταετή ομόλογα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, με την Ιταλία και την Ελλάδα να αποτελούν ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενώ όμως η Αθήνα ανταμείβεται με χαμηλότερα spreads επειδή βελτίωσε τα δημόσια οικονομικά της, οι φόβοι που περιβάλλουν την λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης και την διαμάχη της με την ΕΕ έχουν φέρει το κρατικό χρέος στη θέση του χαμένου του πρόσφατου παγκόσμιου ράλι των τίτλων σταθερής απόδοσης», τονίζει το Bloomberg.

«Η κατάρρευση των αποδόσεων πρακτικά υποχρεώνει τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και η συμπίεση είναι πολύ εύκολη σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη χρησιμεύουν μάλλον σαν δικαιολογία παρά σαν το πραγματικό κίνητρο που εξηγεί τις κινήσεις των επενδυτών», δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services.

Την Παρασκευή το spread των ιταλικών πενταετών ομολόγων αυξήθηκε μέχρι και 13 μονάδες βάσης στο 1,81%, υψηλό τριών μηνών. Το spread των αντίστοιχων ελληνικών υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,73%, ιστορικό χαμηλό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου, μετά την μεγαλη ήττα του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στην Ιταλία, η εκλογική επιτυχία του ενθάρρυνε τον Ματέο Σαλβίνι να απειλήσει με πτώση της κυβέρνησης αν δεν υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση που επιδιώκει, αναφέρει το Bloomberg.
 

Tags
Back to top button