Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Βιβλική καταστροφή σε αγροτικές καλλιέργειες σε Θεσσαλία και Μακεδονία από χαλαζόπτωση

Ολική καταστροφή υπέστησαν οι καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και της Μακεδονίας από την έντονη χαλαζόπτωση το μεσημέρι αλλά και το απόγευμα της Κυριακής. Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. 

Δέκα λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να καταστραφούν τα πάντα, ισχυρίζονται οι αγρότες σε περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στην Φανερωμένη, τον Πετρόπορο και τη Νομή, αφανίστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βυθίζοντας πλέον στην απόγνωση τους παραγωγούς.

Το χαλάζι είχε και εκεί μέγεθος καρυδιού και καταστράφηκαν καλλιέργειες, ζαρζαβατικών, βαμβακιού, τριφυλλιού, μποστανικών, αμπέλου και καλαμποκιού, ακόμα και ελαιώνες.

Η καταστροφή σύμφωνα με τους αγρότες είναι ολοκληρωτική καθώς όπως ανέφεραν σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν απομείνει μόνο οι κορμοί των φυτών.

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε χωριά στα Ανατολικά των Τρικάλων. Συγκεκριμένα και όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού σάρωσε την περιοχή από τους Γεωργανάδες μέχρι το Πετρωτό καταστρέφοντας ολοσχερώς τις καλλιέργειες. Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση καθώς τώρα περίμεναν να βγάλουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Eν τω μεταξύ για ολική καταστροφή από το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή της Πέλλας αλλά και της Κοζάνης μιλούν οι παραγωγοί κερασιών και ροδάκινου. Οι αγρότες εκφράζουν την ανησυχία τους διότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν.

Μεγάλης έντασης μπουρίνι έπληξε το απόγευμα της Κυριακής σχεδόν ολόκληρο τον πολύπαθο νομό Καρδίτσας που ακόμα παλεύει να ανακάμψει από την νεροποντή που έπληξε την περιοχή το περασμένο φθινόπωρο. Παράλληλα, χαλαζόπτωση σε περιοχές των Δήμων Παλαμά και Σοφάδων προκάλεσε τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες

Το κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που δημιούργησαν προβλήματα , ενώ υπήρξε τουλάχιστον μία περίπτωση πτώσης δέντρου, που από οικόπεδο έπεσε σε μπαλκόνι, μέσα στην Καρδίτσα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει οποιοσδήποτε τραυματισμός, πέραν των υλικών ζημιών σε τέντα.

Αναφέρθηκαν επίσης καταστροφές σε αποθήκες και σε μαντριά που βρίσκονται σε οικισμούς του Δήμου. Ακόμα πτώσεις δέντρων και αντικειμένων αναφέρθηκαν επί της Ε.Ο. Καρδίτσας - Αθηνών στο τμήμα έως το Δέλτα, όπως και στην περιοχή της Καρδιτσομαγούλας.

Την ίδια ώρα υπήρξε και πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην περιοχή  της πλατείας Λάππα στην Καρδίτσα. Σοβαρότατα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο Καρποχώρι, με το χαλάζι να καταστρέφει πολύ μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών που σε πρώτη φάση είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν. Την ίδια στιγμή ο αέρας έριξε δέντρα και προκάλεσε ζημιές σε στέγες.

Για σήμερα Δευτέρα αναμένεται άστατος καιρός με βροχές ή καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Tags
Back to top button