Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Βίντεο: Δοκιμάζοντας την αντιαρματική «γροθιά» του ΕΣ – “Φωτιά και ατσάλι” σε Έβρο και νησιά

ΓΕΣ • 05/03/2021 - 19:17
Βίντεο: Δοκιμάζοντας την αντιαρματική «γροθιά» του ΕΣ - "Φωτιά και ατσάλι" σε Έβρο και νησιά

Καταστρέφει όλα τα τουρκικά άρματα μάχης

ο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκήρυξε Διαγωνισμό Ανάθεσης και Εκτέλεσης Σύμβασης για το υποπρόγραμμα «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ MILAN» με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με δημοσίευση διαγωνισμού, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 40 του ν.3978/2011, για 300 κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (Κ/Β Α-Τ) MILAN.

Ανατομία των αντιαρματικών MILAN

H ονομασία του αντιαρματικού ΜΙLΑΝ προέρχεται από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων (Missile d’ Infanterie Leger Antichar) και κατασκευάζεται από την Euromissile, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής Aerospatiale και της γερμανικής MBB.

O αρχικός σχεδιασμός ξεκίνησε από τη γαλλική πλευρά, στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με γραμμές παραγωγής στη Γαλλία, τη Γερμανία και τέλος -κατόπιν αδείας- παράγεται και στη Μεγάλη Βρετανία.

H μέθοδος καθοδήγησης του πυραύλου είναι τύπου SACLOS (semi-automatic command to line-of-sight), δηλαδή ημιαυτόματη καθοδήγηση στη γραμμή της θέας, που σημαίνει ότι ο χειριστής το μόνο που κάνει είναι να κρατά το σταυρόνημα πάνω στο στόχο. Οι εντολές καθοδήγησης μεταφέρονται μέσω ενσύρματης ζεύξης (ζεύγος χάλκινων καλωδίων), ενώ το σύστημα εγκλωβισμού χρησιμοποιεί την υπέρυθρη ακτινοβολία.

Έχει μέγιστο βεληνεκές 2 χιλιομέτρων τα οποία καλύπτει μέσα σε 12,8 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 200 μ./δευτ. Η διατρητική ικανότητα του πυραύλου της έκδοσης ΜΙLΑΝ 1 φτάνει τα 600 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα και συνεπώς καταστρέφει κάθε άρμα δεύτερης γενιάς.

Διαβάστε επίσης:

Το όλπο διατηρεί επίσης περιορισμένη δυνατότητα χρήσης εναντίον ελικοπτέρων και γενικά μικρής ταχύτητας και χαμηλού ύψους στόχων. Το μέγιστο ύψος που μπορεί να βληθεί αιωρούμενος στόχος είναι 380 μέτρα με μέγιστη ακτίνα δράσης τα 1.800 μέτρα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο ΕΣ προμηθεύτηκε νυκτερινές διόπτρες τύπου ΜΙRΑ, που επιτρέπουν την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση των εκτοξευτών και κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε προμήθεια βλημάτων νέας γενιάς τύπου ΜΙLΑΝ 2, που με ελαφρά μεγαλύτερο διαμέτρημα εκρηκτικής κεφαλής (115 χιλ. αντί των 103 χιλ. του ΜΙLΑΝ 1) και μεγαλύτερο συνολικό βάρος εκρηκτικής ύλης (1,8 κιλά αντί των 1,2 της προηγούμενης έκδοσης) επιτυγχάνει διάτρηση 880 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα.

Το αντιαρματικό FΑGΟΤ είναι της ίδιας τεχνολογίας με αυτή του ΜΙLΑΝ. Το βεληνεκές των βλημάτων που διαθέτει ο ΕΣ ανέρχεται στα 2.000 μέτρα και η διατρητική τους ικανότητα φτάνει στα 400 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα.

Το μόνο σοβαρό μειονέκτημα των συστημάτων του ελληνικού οπλοστασίου είναι η έλλειψη διοπτρών νυκτερινής παρατήρησης-σκόπευσης.

Tags
Back to top button