Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ουγγαρία και Σλοβακία υποχρεωμένες να πάρουν πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία

Με μια μόνο εξαίρεση, τα γερμανικά κόμματα επικροτούν την απόρριψη από το Δικαστήριο της ΕΕ της προσφυγής της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ενάντια στην εφαρμογή απόφασης της ΕΕ για την κατανομή προσφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ακόμη και οικονομικές κυρώσεις

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μ. Σουλτς η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει «να ασκήσουν τώρα πίεση σε εκείνες τις χώρες που πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοήσουν το ισχύον δίκαιο». Χώρες που στο μέλλον θα αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες θα πρέπει να υποστούν οικονομικές περικοπές. «Όποιος ανακαλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό δεν μπορεί να αναμένει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο οικονομικό», τόνισε ο πρόεδρος του SPD.

Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, του Xριστιανοδημοκράτη Έλμαρ Μπροκ. Σε περίπτωση που κράτη μέλη της ΕΕ δεν θελήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΕ για την κατανομή προσφύγων, η οποία κρίθηκε ως νόμιμη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τότε θα πρέπει αυτές οι χώρες να ενισχύσουν οικονομικά εκείνες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες. Αυτό το μέτρο θα σήμαινε λιγότερα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τους δε και περισσότερα για τους άλλους.

Από την πλευρά των Πρασίνων η ευρωβουλευτής, Σκα Κέλερ, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ορόσημο» για την προσφυγική πολιτική στην Ευρώπη. Η δε συνπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος στη γερμανική βουλή, Κάτριν Γκέρινγκ – Έκαρντ ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την πλευρά της Γερμανίας για την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και να αναλάβει στo προσφυγικό ζήτημα ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη», τόνισε η κ. Έκαρντ.

Εξαίρεση το εθνικιστικό AfD

Διαφορετικά κρίνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ο επικεφαλής του προεκλογικού του αγώνα, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, υποστήριξε ότι παρά τη δικαστική απόφαση καμία χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί πρόσφυγες. «Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα πρέπει», σύμφωνα με τον κ. Γκάουλαντ, «να παραμείνουν σταθερές και δεν θα πρέπει να υποκύψουν στην υπαγόρευση των Βρυξελλών».

 

Tags
Back to top button