Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Βαρθολομαίος: Λάβαρο η χριστιανική αδελφοσύνη-Ιερώνυμος: Εποχή της μεταεκκοσμίκευσης

“Οι θρησκείες και οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας” ήταν το θέμα στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας που συνδιοργάνωσαν το τμήμα Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με την αρωγή του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Foreign Affairs

Κατά την σημερινή πρώτη μέρα του συνεδρίου, που έγινε διαδικτυακά, στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πως “σήμερα ζούμε την αναβίωση των θρησκειών ως δυναμικού πνευματικού κινήματος”. Συμπλήρωσε πως η θρησκεία είναι αδύνατον να απωθηθεί στο περιθώριο. Χαρακτήρισε άστοχες τις “εκρήξεις βίας με ιδεολογική επικάλυψη με άλλα κίνητρα” ενώ ζήτησε “να λειτουργούν οι θρησκείες ως παράγοντες συγκλήσεως και συνεργασίας και αυτό επιτυγχάνεται με τον διάλογο των θρησκειών”...

Στόχος της θρησκείας κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι να φέρει την ειρήνη του Θεού στον κόσμο, ενώ παράλληλα καταδίκασε την βία που προέρχεται από την νοσηρά θρησκευτικότητα.

Για τον κ. Βαρθολομαίο πρόκληση είναι “η δημιουργία ενός πολιτισμού της αλληλεγγύης , η αλληλεγγύη η οποία παραπέμπει στην χριστιανική αδελφοσύνη και πρέπει να γίνει το λάβαρο της εποχής μας”

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τους διαθρησκειακούς διαλόγους, η διακοπή των πρωτοβουλιών αυτών εξυπηρετεί σκοτεινά σχέδια” τόνισε και κατέληξε σχολιάζοντας πως το διαδίκτυο χρησιμοποιείται συχνότατα στην διάδοση μίσους και θρησκευτικού φανατισμού.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας. “Μας χτυπάει την πόρτα η εποχή της μεταεκκοσμίκευσης” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και έθεσε το ζήτημα πως κάποια πράγματα δεν ενοχλούν μόνο το Ισλαμ αλλά και τους Χριστιανούς. “Να σκεφτούμε τον χριστιανικό μας πλούτο ώστε από την βάση της κοινωνίας να πηγάσει ένας βαθύς αλληλοσεβασμός, που οφείλουν τόσο οι πιστοί της θρησκείας αλλά και της εκκοσμικευμένης ζωής. Τον οφειλούν όλοι προς όλους” είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την πλευρά του τόνισε πως η θρησκευτική διπλωματία αποτελεί κύρια παάρμετρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Χαρακτήρισε ιδιαίτερο στόχο τον πανθρησκειακό διάλογο για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πρόσθεσε πως στόχος είναι η κατανόηση κάθε ετερότητας

Επιπροσθέτως ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωστής Βλάσης ζήτησε να αναπτύξουμε πολυδιάστατη θρησκευτική διπλωματία που στηρίζεται σε κατανόηση και σεβασμό διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και στον διαθρησκειακό διαλογο. Χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, στηλίτευσε την τουρκική στάση έναντι των Χριστιανών, ενώ ανέφερε και την έναρξη του τζαμιού στην Αθήνα ως “κίνηση υψηλου΄συμβολισμού στην φαρέτρα της θρησκευτικής διπλωματίας”

Tags
Back to top button