Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που χάνεις βάρος όταν μασάς καλύτερα το φαγητό σου

Ο τρόπος που μασάμε τις τροφές μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να μας οδηγήσει τόσο σε απώλεια βάρους.

Οι διατροφολόγοι μας λένε να τρώμε αργά και όχι λαίμαργα. Όταν καταπίνουμε το φαγητό αμάσητο, τότε εκτός από το γεγονός ότι βαραίνουμε το στομάχι μας, δημιουργούμε και προβλήματα στον μεταβολισμό μας.

Το σάλιο…

Κανονικά πρέπει να μασάμε 20 με 40 φορές την κάθε μπουκιά, προκειμένου να διευκολύνουμε την πέψη ή οποία ξεκινάει από το στόμα και από κάποια ένζυμα που βρίσκονται στο σάλιο.

Αν φάτε ένα κράκερ αλμυρό για παράδειγμα, θα παρατηρήσετε ότι αν το μασήσετε αρκετά, σταδιακά θα αρχίσει να γίνεται γλυκό. Αυτό συμβαίνει διότι το άμυλο διασπάτε με τη διαδικασία της μάσησης σε απλά σάκχαρα.

Το σάλιο περιέχει ένζυμα που διασπούν το λίπος, συμβάλλοντας στην διάσπαση των λιπών της τροφής. Είναι ακριβώς επειδή με τον τεμαχισμό της τροφής κατά τη μάσηση, τα πεπτικά ένζυμα βρίσκουν την πρόσβαση που χρειάζονται για να ξεκινήσει η πέψη.

Το στομάχι

Την ίδια στίμη μάλιστα που μασάμε το φαγητό μας, προετοιμάζουμε μέσω της γεύσης και της όσφρησης το στομάχι μας, αφού οι δύο αυτές αισθήσεις δίνουν το… σήμα της έναρξης της πεπτικής διαδικασίας. Όσο, λοιπόν, περισσότερο διαρκεί το μάσημα της τροφής, τόσο καλύτερα προετοιμάζεται το στομάχι για να διασπάσει τις τροφές σε μικρότερα μόρια.

Μάλιστα τότε ο οργανισμός απορροφά καλύτερα τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια κ.α. και τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επίσης έχει αποδειχθεί, ότι όσοι μασούν καλύτερα την τροφή τους, ενεργοποιούν τις ορμόνες κορεσμού και στο τέλος καταναλώνουν 30% λιγότερη τροφή, αφού δεν νιώθουν το αίσθημα της πείνας, σε αντίθεση με κάποιον που καταβροχθίζει ταχύτατα την τροφή του.

Tags
Back to top button