
Το ελαιόλαδο, μπορεί να κάνει πολύ καλό στην υγεία μας και να δώσει νοστιμιά στο πιάτο μας.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το ελαιόλαδο μπορεί να έχει παραπάνω θερμίδες από τα άλλα σκευάσματα, ωστόσο είναι μονοακόρεστο λίπος, ενώ το αγελαδινό βούτυρο περιέχει σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς.
Σε αντίθεση με το αγελαδινό βούτυρο, οι φυτικές soft μαργαρίνες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες, περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα (5-7g κορεσμένων λιπαρών για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη, ανά μερίδα 10γρ.) και καθόλου τρανς λιπαρά.
Πρέπει όμως να ξέρουμε πόσο πολύ να βάζουμε στα φαγητά μας έτσι ώστε να παραμένει υγιεινό.
Πόσο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιούμε όμως;
Η θρεπτική του αξία μεγάλη, ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5 γραμμάρια λίπους και 45 θερμίδες. Από αυτό 14% είναι κορεσμένα λίπη, 74% μονοακόρεστα λίπη και 8% πολυακόρεστα λίπη.
Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει το 30% των θερμίδων που καταναλώνουμε την ημέρα να προέρχεται από λίπη. Από αυτό το ποσοστό το 10% θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο.
Δηλαδή ένα άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες πρέπει να καταναλώνει τεσεράμισι κουταλάκια λάδι την ημέρα.