Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτές είναι οι ελληνικές εταιρείες που είναι στην ευρωπαϊκή λίστα εκείνων που συμφώνησαν να πληρώσουν με βάση "το σχέδιο Πούτιν"

Οι μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο στο πλαίσιο των υποδείξεων του Κρεμλίνου. 

Αυτό αναφέρεται στο αναλυτικό υλικό που ετοίμασε το

Η έκθεση παρέχει μια λίστα με τις εταιρείες που πληρώνουν βάσει του νέου συστήματος:

  1. MVM (Ουγγαρία);
  2. VNG, RWE, Uniper (Γερμανία);
  3. Engie (Γαλλία);
  4. Eni (Ιταλία);
  5. OMV (Αυστρία);
  6. CEZ (Τσεχία);
  7. SPP (Σλοβακία);
  8. Geoplin (Σλοβακία);
  9. ΔΕΠΑ Εμπορική, Μυτιληναίος και Προμηθέας Gas (Ελλάδα)·
  10. Η Μεγάλη Βρετανία επέτρεψε να συνάψει συμφωνίες με την Gazprombank έως τις 31 Μαΐου.

Αναλυτές του Ινστιτούτου γράφουν ότι πολλές εταιρείες συνεχίζουν να πληρώνουν την Gazprom ανοίγοντας λογαριασμούς σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank. 

Οι μηχανισμοί πληρωμής δεν είναι πλήρως γνωστοί στο κοινό και δεν είναι σαφές εάν οι εταιρείες ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια, κάτι που σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ θα σήμαινε παραβίαση των κυρώσεων.

Το μυστήριο διαιωνίζεται αφού τέλη Μαϊου η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τότε στα ΜΜΕ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

  • Η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σε συνέχεια συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, κατόπιν συνεργασίας με την Gazprom, και είναι απολύτως ασφαλής.

Οι «πηγές» που επικαλέστηκαν τα ελληνικά ΜΜΕ δεν διευκρίνισαν εάν η «συνεργασία» με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό σημαίνει πρακτικά ότι η ΔΕΠΑ άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πληρωμής που θέλουν οι Ρώσοι.

Tags
Back to top button