Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι αρρώστιες που μας μεταδίδει ο κάδος του πλυντηρίου

Αν συνηθίζετε να πλένετε τα ρούχα σας σε χαμηλές θερμοκρασίες, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε μια που πρόσφατη έρευνα μας πληροφορεί, ότι τα επικίνδυνα μικρόβια των ρούχων δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά «ζουν» στον κάδο του πλυντηρίου μέχρι την επόμενη πλύση.

Άκρως ανησυχητικό  είναι το εύρημα του δρ Τσάρλς Γκέρμπα, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος έκανε εκτενείς έρευνες  για τα μικρόβια που φιλοξενούνται στα πλυντήρια ρούχων «Εάν γεμίσει κανείς το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, θα απελευθερωθούν σχεδόν 100 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια (e.coli) στο νερό – και αν αυτό δεν είναι αρκετά ζεστό, θα απομείνουν στο πλυντήριο και θα μεταδοθούν στα επόμενα ρούχα» λέει χαρακτηριστικά. «Μετρήσεις που κάναμε έδειξαν ότι στο μέσο σλιπάκι υπάρχουν ένα δέκατο του γραμμαρίου κόπρανα, τα οποία μπορεί να φέρουν διάφορα μικρόβια – εκτός από το e.coli, μπορεί επίσης να υπάρχει ιός ηπατίτιδας Α, ιός γαστρεντερίτιδας και σαλμονέλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η Έκθεση από το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για την Υγιεινή του Σπιτιού η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πλύσιμο των ρούχων στις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθαρό» ανέφερε σε βρετανικές εφημερίδες η καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Σάλι Μπλούμφιλντ.

Προσοχή στα παιδικά ρούχα  

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το πλύσιμο των βρεφικών και νηπιακών ρούχων, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αυτής της ηλικίας δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί και είναι ευάλωτα σε μικρόβια και ιούς.

Οι παιδίατροι συνιστούν «τα ρούχα των παιδιών έως 2-3 ετών  να πλένονται χωριστά από αυτά των ενηλίκων (γιατί μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια από τα ρούχα των μεγάλων) και σε θερμοκρασίες 60 βαθμών και άνω». Επίσης για την προστασία  της ευαίσθητης παιδικής επιδερμίδας  επιβάλλεται τα παιδικά ρούχα να πλένονται με απορρυπαντικό που έχει βάση το σαπούνι  χωρίς λευκαντικά ή άλλες χημικές καθαριστικές ουσίες.

Βασική προυπόθεση για  να μην μεταδίδονται τα επικίνδυνα μικρόβια μέσα στο κάδο του πλυντηρίου είναι ο καθαρισμός του τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με καυτό νερό – βάζοντας ένα πρόγραμμα στους 90-95 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα – ώστε να αποβάλλονται η τυχόν μούχλα, βακτήρια και υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.

Παράλληλα οι νοικοκυρές θα πρέπει να απλώνουν τα ρούχα στον ήλιο  και όχι στην σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα».

Tags
Back to top button