Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αύξηση 120% στις επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα: Πρώτη πανευρωπαϊκά

Άλλη μία καλή είδηση για την ελληνική οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει θετικά στοιχεία.

Το «πάνω χέρι» ως προς τις επενδύσεις σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα είχε η Ελλάδα, πανευρωπαϊκά, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Savills.

Σε όλη την Ευρώπη επενδύθηκαν 111 δισεκατομμύρια ευρώ, μέγεθος που είναι μειωμένο κατά 16%, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018, αλλά και 2% μικρότερο, εάν συγκριθεί με τον ετήσιο μέσο όρο των σχετικών επενδύσεων.

Τα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών της έρευνας της Savills, εμφάνισαν χαμηλότερες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, η ελληνική αγορά ακινήτων ανήκει στο στενό κλαμπ των επτά ευρωπαϊκών κρατών που εμφανίζουν αύξηση επενδύσεων, με το ρυθμό μεταβολής να είναι διπλάσιος, συγκριτικά με την Τσεχία που παρουσιάζει τις υψηλότερες επενδύσεις, μετά τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, οι επενδύσεις σε real estate αυξήθηκαν σε ποσοστό 120% στην Ελλάδα, 59% στην Τσεχία, 44% στην Ιταλία, 34% στην Ιρλανδία, 42% στη Σουηδία, 8% στη Νορβηγία και 3% στη Γαλλία.

Συνολικά, η Νότια Ευρώπη, το πρώτο εξάμηνο του 2019, προσέλκυσε περισσότερα κεφάλαια σε ποσοστό 9-10%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, γεγονός που, κατά τους αναλυτές, σχετίζεται με τις αυξημένες τιμές ακινήτων σε Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, τρεις χώρες που ανήκουν στους παραδοσιακούς επενδυτικούς προορισμούς.

Τα γραφεία απορροφούν τα υψηλότερα κεφάλαια, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις 44,4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην αύξηση της ζήτησης για σύγχρονους χώρους.

Οι αποδόσεις στα πρώτης κατηγορίας γραφεία διαμορφώνονται σε 4% ή λιγότερο, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση την Λισσαβόνα (4,25%), τη Βαρσοβία (4,5%), το Μάντσεστερ (4,75%), την Αθήνα (6,25%) και το Βουκουρέστι (7,15%). Οι μεγάλες αποδόσεις στην Αθήνα (όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι συγκεκριμένες περιοχές μαγνητίζουν τους επενδυτές.

Για το 2019, η Savills εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα θα διαμορφωθούν σε 241 δισ. ευρώ και θα είναι χαμηλότερες, κατά 18%, συγκριτικά με το 2018.

Tags
Back to top button