Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυχένας: Ποια αθλήματα είναι πιο επικίνδυνα για τραυματισμό

Τα αθλήματα που κρύβουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού στον αυχένα κατέγραψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από χιλιάδες ασθενείς.

Ο αυχένας δεν είναι ένα σημείο του σώματος όπου συμβαίνουν συχνά τραυματισμοί, αλλά είναι ένα από τα πιο επίφοβα. Και αυτό επειδή στις σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος παράλυσης ή ακόμα και απώλειας της ζωής.


Η νέα μελέτη έδειξε ότι αθλήματα όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο, η ποδηλασία και οι καταδύσεις κρύβουν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού στον αυχένα (ή σβέρκο).

Ωστόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη συχνότητα των τραυματισμών.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν πριν από λίγο καιρό, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS). Την σχετική παρουσίαση έκανε ο Dr. J. Mason DePasse, από το Τμήμα Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ.

Όπως εξήγησε, οι συνηθέστεροι τραυματισμοί στον αυχένα κατά την άθληση είναι τα κατάγματατα και οι κακώσεις των μαλακών μορίων της περιοχής.


Τα κατάγματα αφορούν έναν ή περισσότερους σπονδύλους, από τους συνολικώς επτά που διαθέτει η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Τα διαστρέμματα αφορούν τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν αυτούς τους σπονδύλους.

«Τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα κατάγματα στον αυχένα δεν οδηγούν στην παράλυση», είπε ο Dr. DePasse. «Ασφαλώς και αυτό μπορεί να συμβεί. Ωστόσο τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι περισσότεροι τραυματίες είχαν μόνο αδυναμία στο χέρι, έπειτα από τον τραυματισμό».

27.000 τραυματισμοί

Ο Dr. DePasse ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 27.000 αθλητές, οι οποίοι τραυματίστηκαν στον αυχένα την περίοδο 2000-2015.

Ανάμεσα στους τραυματισμούς συμπεριλαμβάνονταν 1.166 κατάγματα και 26.380 διαστρέμματα.

Τα διαστρέμματα του αυχένα ήταν 70% περισσότερα στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, ενώ τα κατάγματα ήταν 2,6 φορές περισσότερα στους άνδρες.

Η συνηθέστερη αιτία διαστρέμματος στον αυχένα στους άνδρες ήταν το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ακολουθούσαν η ποδηλασία και οι ασκήσεις στο γυμναστήριο (βάρη και αεροβική).

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η συνηθέστερη αιτία διαστρέμματος ήταν οι ασκήσεις στο γυμναστήριο (βάρη και αεροβική). Ακολουθούσαν το τραμπολίνο και το cheerleading (μαζορέτες).

Τα κατάγματα του αυχένα στους άνδρες ήταν πιο συχνά με την ποδηλασία, τις καταδύσεις και την κολύμβηση. Στις γυναίκες ήταν πιο συχνά με την ιππασία, την ποδηλασία, τις καταδύσεις και την κολύμβηση.

Η ποδηλασία

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι μεταξύ 2000 και 2015 αυξήθηκαν κατά 35% τα περιστατικά κατάγματος στον αυχένα. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των τραυματισμών κατά την ποδηλασία, η οποία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο ως άθλημα αλλά και ως μέσον μετακίνησης.

Επειδή τα κράνη δεν προστατεύουν τους αθλητές από τις κακώσεις του αυχένα, ο Dr. DePasse συνιστά στους ποδηλάτες να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Αντίστοιχα, συνιστά σε όσους κάνουν βουτιές να ελέγχουν πρώτα το βάθος του νερού. Και αυτό διότι η βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Tags
Back to top button