Η καρδιά της εθνικής αποτροπής χτυπά δυνατά από χθες, Δευτέρα 9 Μαρτίου, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2026» άνοιξε τα φτερά της, μετατρέποντας τον ελληνικό εναέριο χώρο στο πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό πεδίο εκπαίδευσης της Ευρώπης και της Μεσογείου. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026.
Το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει αναλάβει την πλήρη επίβλεψη. Οι επιτελείς μας εγγυώνται τον άψογο σχεδιασμό των σεναρίων και την αυστηρή αξιολόγηση των αποστολών, επιβεβαιώνοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία καλύπτει με απόλυτη επάρκεια όλο το φάσμα των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων.
Το επιχειρησιακό «μενού»: Ρεαλισμός και απόλυτη καταστροφή του εχθρού
Τα σενάρια δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η άσκηση είναι δομημένη για να προσομοιώνει ακραίες συνθήκες πολέμου. Αναλυτικότερα, θα εκτελεστούν αποστολές στρατηγικής σημασίας, όπως:
Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας (C-A2AD)
Επιθετικές και Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος (OCA / DCA)
Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις υποστήριξης Χερσαίων και Θαλάσσιων Δυνάμεων
Αποστολές Αναγνώρισης και Έρευνας - Διάσωσης Μάχης (CSAR)
Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (TST)
Προστασία Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων (HVAA)
Εκτός από τον πραγματικό ουρανό, ο «Ηνίοχος 2026» επεκτείνεται και στον ψηφιακό κόσμο. Θα εκτελεστεί σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16, ενισχύοντας τη συνθετική εκπαίδευση του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής.
Τα «διαμάντια» της Πολεμικής Αεροπορίας και η διεθνής «απόβαση»
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν κάνει εκπτώσεις. Συμμετέχει με το σύνολο του οπλοστασίου της, ρίχνοντας στη «μάχη» όλους τους τύπους μαχητικών της, με αιχμή του δόρατος τα υπερσύγχρονα Rafale και τα F-16 Viper. Δίπλα τους επιχειρούν ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Η επιτυχία εξασφαλίζεται με την καθοριστική συνδρομή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, συνθέτοντας πολύπλοκα σενάρια σε όλο το μήκος και πλάτος του ελλαδικού χώρου.
Ο επαγγελματισμός και η ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προσελκύουν, όπως πάντα, τον σεβασμό των ξένων δυνάμεων, οι οποίες σπεύδουν να εκπαιδευτούν δίπλα στους καλύτερους. Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν ενεργά:
Η Γαλλία με μαχητικά M-2000D και ιπτάμενα ραντάρ E3F
Η Σλοβενία με εκπαιδευτικά PC-9
Η Αλβανία με ελικόπτερα AS-532
Η Πολωνία με ομάδες Ειδικών Δυνάμεων
Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Γεωργία, η Σερβία, η Κροατία και η Ινδία αποστέλλουν ομάδες παρατηρητών για να αντλήσουν τεχνογνωσία.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, ο υψηλός επαγγελματισμός του προσωπικού μας και η ποικιλία των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας καθιστούν τον «Ηνίοχο» μια ξεχωριστή εμπειρία. Είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πυλώνα σταθερότητας και στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή.