Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Αρεόπολη: Το στολίδι της Πελοποννήσου που στέκεται αγέρωχο στην είσοδο της Μάνης (φωτό, βίντεο)

Με φόντο το γυμνό τοπίο, κι απροστάτευτη από τη μανία του ανέμου, στέκει αγέρωχη στην είσοδο της Μάνης η Αρεόπολη. Χτισμένη σε νευραλγικής σημασίας θέση, δεσπόζει πάνω στο βραχώδες ύψωμα στις παρυφές του προφήτη Ηλία στη Λακωνία. Βρίσκεται ανάμεσα στους όρμους του Διρού και του Λιμενίου, που είναι και το επίνειό της.

Η ονομασία της οφείλεται στον Άρη, θεό του πολέμου κατά τη μυθολογία, ή στους αέρηδες που την δέρνουν ανελέητα όλο το χρόνο. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσίμοβα ή Τζίμοβα, ονομασία που αποδίδεται είτε σε πρόσφυγες  που ήρθαν από το Τσιμόβασι της περιοχής της Σμύρνης είτε σε σλαβική λέξη που σημαίνει «πόλη του διαβόλου» ή «μικρός κάμπος». Ο ιστορικός οικισμός, πατρίδα των Μαρομιχαλέων, έχει κριθεί διατηρητέος από το 1998.

Πέτρινα σπίτια πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα στενά της ενώ εξαιρετικής ομορφιάς είναι οι πολυώροφοι πύργοι της. Η κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ονομάζεται Πλατεία Αθανάτων ή 17ης Μαρτίου, ημέρα διακήρυξης της συμμετοχής της Αρεόπολης στον Αγώνα του 1821. Η σημαία που ύψωσαν τότε οι κάτοικοι της πόλης εκτίθεται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Αθανασίου αλλά και η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών, του 18ου αιώνα, με το ψηλό καμπαναριό και την ιδιόμορφη ζωφόρο.

Γοητευμένος από την τραχιά ομορφιά της, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στα γραφικά σοκάκια της Αρεόπολης ανακαλύπτοντας τις ασυνήθιστες ομορφιές της. Κι από την ιστορική πόλη με τον μανιάτικο αέρα μπορεί να ξεκινήσει μικρές και μεγάλες εκδρομές για να γνωρίσει όλη την παράξενα γοητευτική Μάνη.

Tags
Back to top button