Αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στα σχολεία, κατέθεσε η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ «Κρστε Μισιρκοβ», που έχει έδρα την Αριδαία Πέλλας με πρόεδρο τον αποσχηματισθέντα ιερέα Νικόδημο Τσαρκνιά.
Η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ, ζητάει συγκεκριμένα να εφαρμοστεί πρόνοια της … Συνθήκης των Σεβρών του 1923, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται «η παροχή ευκολιών για τη διδασκαλία άλλων γλωσσών πέραν της ελληνικής στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης»
Παράλληλα με επιστολή προς το Δήμο Έδεσσας, ο Τσαρκνιάς αιτείται την παραχώρηση σχολικής αίθουσας προκειμένου να πραγματοποιούνται μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας μέσω internet
«Το πρόγραμμα αυτό θα απευθύνεται σε δημότες της Έδεσσας, θα είναι πιλοτικό, θα έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και θα παρέχεται δωρεάν από την ΑΜΚΕ «Κρστε Μισιρκοβ» η οποία θα αναλάβει τα έξοδα ιντερνετικής σύνδεσης της χρήσης πλατφόρμας διδασκαλίας και τον απαιτούμενο εξοπλισμό» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή προς την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή Έδεσσας.
Οι προκλητικές κινήσεις της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, αποσκοπούν αποκλειστικά στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κυρίως να κινήσουν το ενδιαφέρον ακραίων οργανώσεων της σκοπιανής διασποράς, σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά, επιδιώκοντας τα πολύτιμα… εμβάσματα τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Το εγχείρημα που είχε ανακοινώσει αρχές Σεπτεμβρίου ο Τσαρκνιάς, για διδασκαλία της «μακεντόνσκι» γλώσσας σε φροντιστήριο που θα λειτουργούσε σε χώρο της παράνομης εκκλησίας που κατασκεύασε και λειτουργεί ο ίδιος στην Αριδαία Πέλλας, κατέληξε σε … φιάσκο, αφού δεν υπήρχε συμμετοχή.
Στην επιστολή ο Τσαρκνιάς υπογράφει με το κοσμικό του όνομα, Νικόλαος, επειδή έχει αποσχηματισθεί αλλά παρανόμως φοράει το ράσο και παρουσιάζεται ως … αρχιμανδρίτης.
Της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, ηγείται μαζί με τον Τσαρκνιά και η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United 'Macedonian' Diaspora».
Οι ενέργειές της ΑΜΚΕ «τρείς και ο κούκος», είναι απόρροια του αρνητικού αποτυπώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα (έστω και με αστερίσκους), αλλά και «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητα. Η χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» από τους Σκοπιανούς, είχε σχολιάσει αρνητικά και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνοντας λόγο για «μέγα λάθος».