Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Απομακρύνθηκαν 1.300 τόνοι αποβλήτων από το εθνικό πάρκο Μεσολογγίου–Αιτωλικού

Απομακρύνθηκαν 1.300 τόνοι αποβλήτων από το εθνικό πάρκο Μεσολογγίου–Αιτωλικού.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής του φορέα, Γιάννης Σελιμάς, «τα στερεά απόβλητα και τα αδρανή υλικά αποτελούσαν εν δυνάμει μολυσματικές εστίες, με αποτέλεσμα να ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε προστατευόμενα είδη».

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Σελιμάς, «τα στερεά απόβλητα και τα αδρανή υλικά αποτελούν ρυπαντικές εστίες στις οποίες παρεισφρέουν τρωκτικά και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφούν φωλιές αναπαραγωγής και διαβίωσης σημαντικών ειδών πανίδας».

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο συντονιστής του φορέα, «οι εστίες ρύπανσης είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τον σχεδιασμό στοχεύμενων δράσεων που θέλει να προωθήσει ο φορέας διαχείρισης, με σκοπό την προστασία των ειδών και των 26 διαφορετικών οικοτόπων».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οικότοποι, οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μεγάλης σημαντικότητας».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι εστίες ρύπανσης είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την προώθηση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης για την αξία και τα οφέλη των σπάνιων οικοσυστημάτων της περιοχής, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλεται σχετικά με την προώθηση του οικοτουρισμού στο εθνικό πάρκο».

Ειδικά όσον αφορά τον οικοτουρισμό, ο κ. Σελιμάς τονίζει ότι «δεν μπορεί να θέλεις τουρισμό και να έχεις όγκους απορριμμάτων δίπλα σε υγροβιότοπο».

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιάννης Σελιμάς «κατά την διενέργεια αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του φορέα, αλλά έπειτα και από καταγγελίες που έγιναν, εντοπίστηκαν σε 11 περιοχές 23 θέσεις ανεξέλεγκτης απόθεσης σύμμεικτων υλικών, όπου έπρεπε να καθαριστούν άμεσα, ενώ το συνολικό βάρος των στερεών υλικών στις προαναφερόμενες θέσεις είχε εκτιμηθεί στους 1.300 τόνους».

Σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Σελιμάς ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «στο εθνικό πάρκο εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 4.000 τόνοι απορριμμάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον εργολάβο που υλοποίησε το έργο του καθαρισμού».

Επίσης, είπε ότι «πριν από μία δεκαετία ο φορέας είχε κάνει μια μελέτη με την οποία είχαν εντοπιστεί οι χώροι ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων και στην συνέχεια είχαν ενημερωθεί εγγράφως οι δήμοι».

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, «είχαν προσδιοριστεί, μέσω άλλης μελέτης, χώροι απόθεσης αδρανών υλικών, τα οποία, έπειτα από μηχανική επεξεργασία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια για την εκτέλεση δημόσιων έργων».

Στόχος της δράσης του καθαρισμού, σύμφωνα με τον συντονιστή, «ήταν να προσδοθεί σε 11 περιοχές του εθνικού πάρκου η φυσιολογική τους μορφολογία, η βελτίωση της ποιότητας των ενδιαιτημάτων τους, αλλά και η προστασία των ειδών πανίδας που διαβιούν σε αυτές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γιάννη Σελιμά, συλλέχθηκαν από κάθε περιοχή οι παρακάτω ποσότητες στερεών αποβλήτων και αδρανών υλικών

*150 τόνοι από τρία σημεία στην περιοχή της Πλώσταινας

*165 τόνοι από τέσσερα σημεία πίσω από τη μαρίνα του Μεσολογγίου

*60 τόνοι από δύο σημεία στο δασάκι της Κλείσοβας *75 τόνοι από τρία σημεία κοντά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου

*40 τόνοι από δύο σημεία προς την περιοχή της Βαμβακούλας

*350 τόνοι από δύο σημεία στον ποταμό Εύηνο

*150 τόνοι από δύο σημεία στο Βάλτο Φοινικιάς

*15 τόνοι στην περιοχή της Αστροβίτσας

*200 τόνοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας

*30 τόνοι στην περιέχει της Κλεισούρας

*45 τόνοι στη θέση ‘Ερμίτσα’

Ας σημειωθεί ότι το έργο του καθαρισμού του εθνικού πάρκου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της πράξης, «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», η οποία έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.

Tags
Back to top button