Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολογισμός: Παράδειγμα απάντησης στον λαϊκισμό η στροφή της Ελλάδας μετά τις εκλογές της Κυριακής ;

Αύριο συμπληρώνεται μια εβδομάδα από τις εθνικές εκλογές στην χώρα μας. Κι ενώ στα Εξάρχεια: θα ξαναστηθεί κάλπη στο εκλογικό τμήμα από όπου εκλάπη και ενώ ήδη έχουμε και τις πρώτες δημοσκοπήσεις για την επόμενη μέρα (δες )

Ενδιαφέρον έχουν οι αναλύσεις από το εξωτερικό για το αμιγώς πολιτικό κομμάτι της εκλογικής αναμέτρησης.

Ξένα κέντρα αναλύσεων, λοιπόν, αναφέρουν πως στις πρώτες γενικές εκλογές μετά τη διάσωση της Ελλάδας, οι ψηφοφόροι παρέδωσαν την εξουσία στο κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με μια απόλυτη πλειοψηφία και “κλώτσησαν” το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στην αντιπολίτευση μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Επίσης, αναφέρεται πως “εξοστράκισαν την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή από το κοινοβούλιο”.

Ερμηνεύοντας τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ως τιμωρία για την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του κατά των λιτότητας, πολλοί ανταποκριτές έσπευσαν γρήγορα να αντλήσουν διδάγματα για τους λαϊκιστές και σε άλλες χώρες.

«Ενώ πολλοί, όπως και στην Ιταλία, χαμογελούν με ευχαρίστηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κανόνες της, μόλις βρεθούν στην εξουσία, οι κίνδυνοι να ακολουθήσουν την επαναστατικότητα τους μπορεί να τους κρατήσουν μακριά από τα άκρα», γράφουν η Matina Stevis-Gridneff και ο Steven Erlanger στους The New York Times .

“Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απώλεια εκείνων που ήρθαν στην εξουσία υποσχόμενοι ότι δύο και δύο θα ισοδυναμούν με 22, χάρτινες υποσχέσεις και πολιτικές που βλάπτουν εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύουν’, λέει το EJ Insight , μια έκδοση της οικονομικής εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ. «Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι πολύ χρήσιμο σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη».

Αποαλώντας το αποτέλεσμα «μια παραβολή για τον λαϊκισμό», η Sydney Morning Herald μάλιστα αναρωτιόταν εάν θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλους αντιευρωπαϊκούς λαϊκιστές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων του βρετανικού Brexit να «επιστρέψουν στη διεθνή συνεργασία».

«Δεν προτιμούν όλοι τη φόρμουλα που υιοθέτησαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ για να συνδεθούν μαζί, αλλά οι πολίτες της Ελλάδας πιστεύουν ότι η τιμή μπορεί να αξίζει να πληρωθεί», ανέφερε η εφημερίδα.

Αλλά η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πραγματικότητα η αποκήρυξη των λαϊκιστικών πολιτικών που κατέδειξαν πολλοί ειδικοί;

Ο Αποστόλης Φωτιάδης, δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με διάφορα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, και με ειδική μνεία στο Reporting Europe Prize 2013, επισημαίνει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν σχεδόν η “κατολίσθηση” που πολλοί σχολιαστές αποκάλεσαν, ειδικά όταν με τις ψήφους διαμαρτυρίας από τη βόρεια Ελλάδα θυμωμένων ψηφοφόρων για την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συμφωνία για τον τερματισμό της διαφωνίας ονόματος της χώρας με την αποκαλούμενη Βόρεια Μακεδονία.

Στην πραγματικότητα, όμως, η υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν εξίσου ισχυρή όπως πάντα, ιδίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων. Αυτό αφήνει τη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίζει ισχυρή αντιπολίτευση καθώς αγωνίζεται να επιτύχει το ρεφορμιστικό της πρόγραμμα.

«Η δυσαρέσκεια της λιτότητας παραμένει ισχυρή σε μια χώρα που εξακολουθεί να εξελίσσεται μέσα από μια μείξη περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων, οι οποίες αναμφισβήτητα απέτυχαν να παράγουν μακροπρόθεσμες λύσεις για τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας», γράφει ο Φωτιάδης.

Ενώ ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από το κοινοβούλιο αποτελεί αιτία εορτασμού για τους αντιφασιστές, «αυτή η καλή διάθεση αμαυρώνεται αμέσως αν συνειδητοποιήσουμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της ψήφου στην ακροδεξιά μεταφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατία», λέει η αρθερογράφος Μαρίνα Πρεντούλη . «Γι ‘αυτό μια ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία στην Ελλάδα».

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz προχωράει περαιτέρω, αποκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία ως «ακροδεξιό κόμμα» με ένα «σκοτεινό αντισημιτικό παρελθόν».

«Για να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να ακολουθήσει μια διπλή στρατηγική: πρώτον, να προσεγγίσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, αντιμετωπίζοντας τις παραδοσιακές ανησυχίες τους – δημόσια τάξη, αυστηρή πολιτική μετανάστευσης, πολιτική μόνο για τους Έλληνες, τη συμβατικότητα και τον πατριωτισμό (αν δεν είναι ο αυστηρός εθνικισμός) », γράφει ο Αχιλλέας Μ. Πεκλάρης.

» Δεύτερον, να αντιταχθει στην αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους μετανάστες, την κοινότητα LGBTQ, τους περιθωριοποιημένους πολίτες και τις μειονότητες, καθώς και την πρόσφατη απόφασή της να καταλήξει σε συμφωνία με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία …»

Όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ, οι αναλυτές εστιάζουν επί των πιεστικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων και των προσφύγων, ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και εκτόνωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων στην Κύπρο.

«[Ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος] Ο Μητσοτάκης έχει σίγουρα συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», γράφει ο Θεοφάνης Εξαδάκτυλος, Ανώτερος Λέκτορας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική.. «Τα πρόσφατα διαμορφωμένα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σημαίνουν ότι περιβάλλεται από πολιτικούς ιδεολογικά ευθυγραμμισμένους με την κεντροδεξιά πολιτική πλατφόρμα σταθερότητας».

Εν τω μεταξύ, η Human Rights Watch απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Μητσοτάκη καλώντας την κυβέρνησή του να προστατεύσει τα παιδιά, τους αιτούντες άσυλο και τα άτομα με αναπηρίες – όλα ευάλωτα σε μια χώρα που φέρει δυσανάλογη ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την ευημερία των μεταναστών και των προσφύγων.

«Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους στην Ελλάδα», δήλωσε η ερευνητής της Human Rights Watch, Eva Cossé. «Μια πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να τερματιστεί η σκανδαλώδης και καταχρηστική κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών σε αστυνομικά καταφύγια και κέντρα κράτησης».

Tags
Back to top button