Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αποκήρυξη ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος από τον Πάπα: Οι προκάτοχοί σας δεν στήριξαν τον αγώνα μας το 1821

Σημαντικά μηνύματα προς τον ποντίφικα που πραγματοποιεί επίσημ επίσκεψη σην χώρα μας από το πρωί περιείχε η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Πέραν όσων αναφέρει για την πανδημία, το κλίμα, το προσφυγικό την τεχνολογία και άλλα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αναφορά του στο 1821. 

Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τον κ. Φραγκίσο να αποκηρύξει την στάση των προκατόχων του! 

Τα σημαντικότερα σημεία της προσφώνηση του Έλληνα προκαθημένου ήταν: 

"Πολύ σω­στα, ο Οι­κου­με­νι­κος Πα­τρι­αρ­χης     κ. Βαρ­θο­λο­μαίος ε­πε­ση­μανε ότι εκ της εν­σκη­ψα­σης παν­δη­μίας δεν α­πει­λεί­ται η πι­στη, αλλά η ζωή του αν­θρω­που. Ε­μείς ε­χουμε χρέος να α­πο­σα­φη­νι­ζουμε αυτή την ου­σι­α­στική δι­α­κριση και να βο­η­θούμε τους αν­θρω­πους να παύ­σουν να φο­βούν­ται.

(...)

Πρα­γμα­τικά, χαί­ρο­μαι για την ευ­αι­σθη­σία σας στο προ­σφυ­γικό και με­τα­να­στευ­τικό ζη­τημα. Α­να­γνω­ρίζω την με­γάλη προ­σφορά σας στην εν­σω­μα­τωση και υ­πο­δοχή το­σων προ­σφυ­γων κατά τα τε­λευ­ταία έτη. Όμως αι­σθα­νο­μαι ταυτοχρόνως την α­νάγκη να ε­πι­ση­μάνω μαζί με Σας ότι οφεί­λουμε να κρού­σουμε τον κω­δωνα του κιν­δυ­νου μπρο­στα στην με­γάλη αυτή προ­κληση. Εάν η παγ­κο­σμια κοι­νο­τητα, οι η­γε­τες των ι­σχυ­ρων κρα­των, οι δι­ε­θνείς ορ­γα­νι­σμοί δεν λα­βουν τολ­μη­ρες α­πο­φα­σεις, η συ­νε­χως α­πει­λού­μενη πα­ρου­σία των α­προ­στα­τευ­των προ­σφυ­γων  γυ­ναι­κων και των παι­διών θα συ­νε­χι­ζε­ται αυ­ξα­νο­μενη παγ­κο­σμίως.

(...) 


Μαζί ο­φεί­λουμε να κι­νη­το­ποι­η­σουμε τους βρα­χους, τα τείχη και την α­δι­αλ­λα­ξία των ι­σχυ­ρων της γης. Αρκετά πιά με τα ο­μορφα λο­για. Οι συ­ναν­θρω­ποί μας στο Αφ­γα­νι­σταν δεν μπο­ρούν να αν­τε­ξουν αυ­τες τις δο­κι­μα­σίες. Θα α­ναγ­κα­σθούν να φυ­γουν και δυ­στυ­χως να ερ­γα­λει­ο­ποι­η­θούν από Κράτη, ο­πως συ­στη­μα­τικά γίνεται από την γει­το­νική μας χώρα Τουρ­κία. Αναγκαζόμενοι να βρούν α­σφα­λείς χω­ρους, πιθανόν να ο­δη­γη­θούν σε συγ­κρού­σεις, πο­λι­τι­κες ή θρη­σκευ­τι­κες. Χρέος μας λοι­πον αποτελεί να στα­μα­τη­σουμε την με­τα­να­στευ­τική ροή εν τη γε­νε­σει της. Τώρα!

Ο συγ­χρο­νος πο­λι­τι­σμος με­τα­κι­νη­θηκε από το νο­ημα που πα­ρα­δο­σι­ακά ε­δινε η θρη­σκεία. Στη­ρι­ζε­ται πλέον στο νο­ημα που πα­ρα­γει μια νέα, κατ’ ου­σία, θρη­σκευ­τι­κο­τητα: η ψη­φι­ακή τε­χνο­λο­γία

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος - «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

Η Υ­με­τέρα Α­γι­ο­της, ως ο σε­μνος και ταυ­το­χρο­νως δυ­να­μι­κος Η­γε­της της Ρω­μαι­ο­κα­θο­λι­κης Εκ­κλη­σίας, θε­ω­ρούμε ότι κατά την ι­στο­ρική αυτή συγ­κυ­ρία δι­α­θε­τετε το θαρ­ρος και την ει­λι­κρι­νεια να ε­ξε­τα­σετε τις α­στο­χίες και τις πα­ρα­λεί­ψεις πα­τε­ρων Σας, οι ο­ποίοι δεν ε­στερ­ξαν στον Αγώνα του λαού μας για ε­λευ­θε­ρία. Δεν ει­ναι προ­θε­σις μου να Σας φέρω σε δυ­σκολη θέση. Θε­ωρώ ο­μως ότι με­ταξύ ο­σων θε­λουν να ο­νο­μα­ζον­ται και να ει­ναι εν Χρι­στω α­δελ­φοί, η κα­λυ­τερη γλώσσα ει­ναι και πα­ρα­με­νει η ει­λι­κρι­νεια. Μα­κρυά και πέρα από μας η κα­κως εν­νού­μενη δι­πλω­μα­τία και οι δι­πλω­μα­τι­κες δι­ερ­γα­σίες.
Προ­σω­πικά, τρέφω με­γάλη ε­κτι­μηση και α­γάπη στο προ­σωπό σας...

....ως ο ρηξικέλευθος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γνω­ρι­ζετε πως να α­πο­τι­να­ξετε τα βάρη του πα­ρελ­θον­τος, και ι­δίως όσα α­φο­ρούν στα γε­γο­νότα της Ελ­λη­νι­κης Ε­θνε­γερ­σίας, που δυ­στυ­χως ε­χουν πλη­γω­σει το πλη­ρωμα της Εκ­κλη­σίας μας. Ο­φεί­λουμε στο αίμα αυ­των των η­ρώων και των μαρ­τυ­ρων της Ελ­λη­νι­κης Ε­πα­να­στα­σεως την α­πο­κα­τα­στασή τους από Σας μέσα στο ι­στο­ρικό γι­γνε­σθαι. Εμ­πι­στεύ­ο­μαι α­πο­λύτως την κρίση, το πνευ­μα­τικό με­γα­λείο και την με­γάλη εκ­κλη­σι­α­στική σας εμ­πει­ρία.

(...)

Η κοινή πο­ρεία της Ρωμαιοκαθολικής μετά της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την πρώτη χι­λι­ε­τία του Χρι­στι­α­νι­σμού ε­χει να μας δι­δα­ξει πολλά. Επί πλέον, η δε­σμευση η­μων των Ορ­θο­δο­ξων κατά την Α­γία και Με­γάλη Συ­νοδο της Κρη­της το 2016, υπό την κα­θο­δη­γηση της Μη­τρος Εκ­κλη­σίας της Κων­σταν­τι­νου­πο­λεως, για την συ­νε­χιση του θε­ο­λο­γι­κού δι­α­λο­γου α­πο­τε­λεί συ­στα­τικό στοι­χείο της α­πο­στο­λης μας. Ο­φεί­λουμε την ε­ξα­κο­λού­θηση του δι­α­λο­γου εν α­λη­θεία και α­γάπη, χω­ρις συμ­βι­βα­σμούς και μι­σαλ­λο­δο­ξίες «ίνα μη εγ­κο­πην τινα δω­μεν τω ευ­αγ­γε­λίω του Χρι­στού» (Α΄ Κορ. Θ΄, 12), ε­χον­τες ασφαλώς την βε­βαι­ο­τητα ότι δεν μας επιτρέπεται να αφήνουμε διηρημένο τον αρ­ρα­φο χι­τω­να τού του Κυρίου, α­φού, ο­πως λε­γει ο Α­πο­στο­λος Παύ­λος, «ου με­με­ρι­σται ο Χρι­στος» (Α΄ Κορ. α΄, 13)."

Tags
Back to top button