Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκάλυψη: Οι 2εταιρείες «πυλώνες» του καρουζέλ που έφερε στο φως η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος

Μια εταιρεία επεξεργασίας ορυκτών και βιομηχανικών  κατάλοιπων  αλλά και μεταφοράς αδρανών υλικών με  έδρα στην δυτική Αττική και άλλη μια  «συμβούλων» για τεχνικά έργα με έδρα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της Αθήνας, εμφανίζονται –σύμφωνα με την έρευνα  της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος που παρουσιάζει το in – να έχουν το κύριο ρόλο στο «καρουζέλ»  με συνολικά 125 ιδιώτες κι εταιρικά σχήματα που είχε οδηγήσει σε φοροδιαφυγή ύψους 135 εκ. ευρω , που αποκαλύφθηκε προ μερικών ημερών.

Όπως αναφέρουν  ,η πρώτη εξ αυτών των εταιρειών  με   το εμπόριο και την μεταφορά οικοδομικών υλικών που  φέρεται να  πρωταγωνιστεί  στο κύκλωμα,   εμφανίσθηκε να δημιουργείται το 2020  από  δυο ιδιώτες με μακρά θητεία στον χώρο της μεταφοράς   αδρανών υλικών κλπ κι είχε  το 2023 κύκλο  εργασιών περίπου 46.200.000 ευρω  .

Ο ρόλος των 13 εταιρειών

Η έρευνα της Αρχής υπό την καθοδήγηση του πρώην εισαγγελέα  Χαράλαμπου Βουρλιώτη  εστιάστηκε  στον ρόλο 13 εταιρειών – από τις οποίες τουλάχιστον οκτώ ήταν μονοπρόσωπες ΙΚΕ- που   εμφανίζονταν ως προμηθευτές της   εν λόγω εταιρείας της Δυτικής Αττικής   κι  η οποία φερόταν να τους είχε  καταβάλλει χρηματικά ποσά  της τάξης των 111.534.000  για τις υπηρεσίες τους.

Με κύριο ζητούμενο την εικονικότητα ορισμένων από αυτές τις εταιρείες και του κύκλου συναλλαγών.  Με το πόρισμα να περιέχει  , σύμφωνα με πληροφορίες  και «χαρτογράφηση» του δικτύου της εταρείας  επεξεργασίας ορυκτών με τους προμηθευτές της.

Κύκλωμα καρουζέλ εικονικών εταιρειών κόστισε απώλεια ΦΠΑ άνω των €10 εκατ. - Ξέπλυμα με Jaguar και πολυτελή ταξίδια

Ακόμη έρευνα υπήρξε σε δεύτερη φάση και για 14 εταιρείες  που  ασχολούνται κυρίως με τεχνικά έργα κι εμφανίζονται να έχουν  αυτές  καταβάλλει συνολικά  120.796.000 ευρώ   στην εν λόγω επιχείρηση  με τα οικοδομικά υλικά  για διάφορες υπηρεσίες της.   Ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις   είναι  και μία από τις τεχνικές εταιρείες που ανήκει σε ποδοσφαιρικό παράγοντα πρόεδρο   ομάδας της Super League2   το όνομα του οποίου βρίσκεται και στην προαναφερόμενη λίστα των 125 εμπλεκομένων.

Η εταιρεία του εν λόγω παράγοντα   είχε καταβάλει 2.639.000 στην  εταιρεία  με τα ορυκτά   κι εξετάζεται αν αυτή έχει γίνει για αποπληρωμή μεταφοράς   υλικών για τεχνικό έργο στην Αττική   ή όχι.

Στο πόρισμα της Αρχής για την εν λόγω εταιρεία του   ίδιου επιχειρηματία  αναφέρεται ότι   μεγάλο μέρος των χρεώσεων της αφορά συχνές αναλήψεις  μετρητών   από ΑΤΜ  και  ταμεία τραπεζών που χαρακτηρίζεται «ύποπτη»  κι αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας .

Η δεύτερη εταιρεία  «πυλώνας » της έρευνας της Αρχής του Ξεπλύματος Χρήματος  που έχει έδρα κοντά στην πλατεία Ομονοίας (στο site της παρουσιάζεται να έχει γραφεία και στην Αγία Παρασκευή, να ασχολείται με 80 μεγάλα έργα και να έχει προσωπικό 200 ατόμων) εμφανίζεται να δημιουργήθηκε το 2017 με αρχικό κεφάλαιο 240.000 ευρω.

Με στόχο όπως μνημονεύεται στο καταστατικό της  «η  παροχή υπηρεσιών συμβούλων μηχανικών., οι τοπογραφικές εργασίες και μελέτες, η   εμπορία κατασκευαστικών μηχανημάτων και φορτηγών,    η   ανακύκλωση και εμπορία ανακυκλώσιμων και άλλων υλικών όπως κι οι  χωματουργικές εργασίες» .

Συμμετοχή σε αυτήν την εταιρεία εμφανίζεται να έχει και μία μονοπρόσωπη ΙΚΕ με εδρα την Κοζάνη και διαχειρίστρια μια γυναίκα.

Το 2021 η εν λόγω εταιρεία   συμβούλων που   θεωρείται κύριος άξονας του κυκλώματος έχει κύκλο  εργασιών περίπου 12 εκ ευρω  και το 2023 24.000.000  ευρω που όμως εξετάζεται η εικονικότητα τους από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος .

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο κύκλωμα με αυτή την δραστηριότητα ανακύκλησης του χρήματος μέσω εικονικών εταιρειών που εμφανίζεται το τελευταίο δεκαήμερο . Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη  παρόμοιων παράνομων  ενεργειών με την συμμετοχή 62 ατόμων ,με αρχηγικό μέλος έναν χρηματοικονομικό σύμβουλο από την Οικονομική Αστυνομία. Καθώς κι ένα ακόμη  που προέκυψε από έρευνα  της ίδιας   Αρχής  (σ.σ ) με την συμμετοχή περίπου 30 ατόμων από την βόρειο Ελλάδα και με την εμπλοκή περιφερειακού πιστωτικού ιδρύματος.

Tags
Back to top button