Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αντιμετωπίζεται η ΔΕΠΥ; – Και όμως μία δόση σαφράν είναι αρκετή

Υπάρχει λύση στη ΔΕΠΥ και είναι πιο απλή από όσο νομίζαμε.


Αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον υπήρξε πρόσφατα γύρω από τη χρήση του κρόκου ή αλλιως σαφράν,για τη θεραπεία μίας σειράς προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, η νόσος Αλτσχάιμερ και το άγχος. Παρότι ο μηχανισμός της ευεργετικής δράσης του σαφράν δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, εκτιμάται ότι εμπλέκει την ντοπαμίνη, την νορεπινεφρίνη και πιθανώς τον GABA, κύριο ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα μίας μελέτης ορόσημο που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology δείχνουν ότι πέρα από τα οφέλη του σαφράν στη διάθεση και την ψυχική υγεία, η ουσία έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Στη μελέτη, σε παιδιά και εφήβους που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ χορηγήθηκαν είτε 30 mg σαφράν ημερησίως είτε μεθυλφαινιδάτη (ήπιος διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος που χορηγείται σε περιπτώσεις ΔΕΠΥ) . Τα άτομα και των δύο ομάδων έδειξαν παρόμοια και σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και δεν υπήρχε διαφορά στις παρενέργειες καθώς αμφότερες οι θεραπείες ήταν ανεκτές.

Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή στο σαφράν για τη ΔΕΠΥ. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα και να εξεταστούν στρατηγικές δοσολογιών.

Tags
Back to top button