Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε πρόσφατα πως και τους Ουκρανούς της νέας Εκκλησίας.
Το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα έχει διχάσει την Παγκόσμια Ορθοδοξία, αφού είναι...ουρά της αμερικανορωσικής κόντρας σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι σαφές πως έχει και πολιτικές διαστάσεις. Άλλωστε πολλάκις
Έχουμε ξαναγράψει για το .
Καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα με την κατάσταση να μοιάζει οριακή, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εκδηλώνονται επίσης μέσω της γνωστής σύγκρουσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Είναι συνεπώς αναμενόμενο πως αντί για καντήλι προσευχής θα ανάψει εκ νέου το φυτίλι της σφοδρής αντιπαράθεσης.
Τελευταία σοβαρή εξέλιξη ήταν η κίνηση της Μόσχας να εγκαταστήσει Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική εξοργίζοντας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο δια του Πατριάρχη Θεόδωρου είχε στηρίξει εμπράκτως τις επιλογές Βαρθολομαίου στο ουκρανικό.
Το ζήτημα όμως της εκκλησιαστικής τάξης στην Ουκρανία διχάζει και την Ελλαδική Εκκλησία.
Η Ρωσική Εκκλησία όχι μόνο εισέβαλε στο έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά στην πραγματικότητα δημιούργησε σχίσμα, πιστεύει ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος.
Ως εκ τούτου, η Εκκλησία θα πρέπει να στερηθεί το αυτοκέφαλο καθεστώς της για μια περίοδο πέντε ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Orthodox Tv.
Ομοίως, με φόντο την απόρριψη από τη Ρωσική Εκκλησία της ανάμειξης του Φαναρίου στην Ουκρανία, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ του Οικουμενικού Πατριαρχείου δήλωσε το 2018 ότι η Κωνσταντινούπολη έχει την εξουσία να ανακαλέσει απλώς την αυτοκεφαλία οποιασδήποτε Εκκλησίας που προέκυψε μετά την περίοδο των Οικουμενικών Συνόδων.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγόριο, η Ρωσική Εκκλησία έλαβε αυτοκεφαλία το 1589 με δύο όρους: να διεξάγει δραστηριότητες εντός των ορίων της επικράτειάς της και να κοινωνεί με τις άλλες Εκκλησίες. Έτσι, ο Πατ. Βαρθολομαίος θα πρέπει να ανακαλέσει την αυτοκεφαλία της Ρωσικής Εκκλησίας και να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη από τη Ρωσική Εξαρχία για την Αφρική.
"Αυτό σημαίνει ότι, ταυτόχρονα, οι επίσκοποι της Ρωσικής Εκκλησίας θα εισέλθουν στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τότε δεν θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις όπως έκαναν τον Δεκέμβριο", είπε αναφερόμενος στην ίδρυση της Εξαρχίας της Αφρικής.
Επιπλέον, θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα μια πανορθόδοξη σύνοδος για να ασχοληθεί με την Αφρικανική Εξαρχία της Ρωσικής Εκκλησίας, δήλωσε ο Μητροπολίτης Γρηγόριος.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η Αφρική είναι μόνο η αρχή. Η Ρωσική Εκκλησία θα κινηθεί επίσης στην επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η Μητρόπολη Πειραιώς πρόσφατα δια του γραφείου αιρέσεων και παραθρησκειών είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντας το ερώτημα:
Επιπλέον, κατηγορεί ότι η ουκρανική κρίση είναι μόνο ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται για να τεθεί τελικά σε εφαρμογή αυτό που η Μόσχα σχεδιάζει ήδη εδώ και 30 χρόνια. "Είναι παράλογο να τιμωρούνται όσοι ακολουθούν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου", είπε ο Μητροπολίτης.
Η στάση του Φαναρίου
Η αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος είναι απείρως εγωιστική από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αυτό αποτυπώθηκε από την αδιανόητη φράση : , όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ.
Η Ελλαδική Εκκλησία
Η πάντα ασθμαίνουσα πίσω από τις εξελίξεις Ελλαδική Εκκλησία την εβδομάδα που πέρασε ασχολήθηκε με , κωφεύοντας στη διαφορετική άποψη που έχουν αρκετοί Μητροπολίτες για την αναγνώριση της νέας ουκρανικής Εκκλησίας.
Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Οι χριστιανοί της Αφρικής χρειάζονται την προστασία της Ρωσίας
Η Αφρική έχει γίνει σήμερα ένα από τα επίκεντρα των διωγμών κατά των χριστιανών, τόνισε από την άλλη πλευρά στην τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου, όπως είπε, έχει διαμορφωθεί δυσμενής κατάσταση. Ακόμη και σε μια τέτοια χώρα όπως είναι η Αιθιοπία, εκ παραδόσεως χριστιανική, οι χριστιανοί υφίστανται σήμερα διώξεις. «Στη Νιγηρία εδώ και πολλά χρόνια διαπράττει θηριωδίες τρομοκρατική οργάνωση, η οποία εν ψυχρώ εξοντώνει ολόκληρες οικογένειες χριστιανών, ακόμη και ολόκληρα χωριά», είπε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Οι χριστιανοί της Αφρικής με μεγάλη ελπίδα και προσδοκία προσβλέπουν στη Ρωσία, τον πρόεδρό της, στη Ρωσική Εκκλησία και τον Πατριάρχη. Πρόσφατα τα πρακτορεία ειδήσεων διένειμαν τη φωτογραφία, όπου οι Αιθίοπες χριστιανοί (ήταν μια μεγάλη ομάδα) εξήλθαν για να υποδεχθούν τους Ρώσους προσκεκλημένους τους, κρατώντας πανό που έγραφαν «Ευχαριστούμε τον Πούτιν», «Ευχαριστούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο».
«Οι χριστιανοί της Αφρικής έχουν ανάγκη από την προστασία της Ρωσίας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όχι με τη θέλησή της, αλλά λόγω των περιστάσεων, όπως διαμορφώθηκαν, ίδρυσε την πατριαρχική της εξαρχία στην Αφρική, προκειμένου να παράσχει κανονικό καταφύγιο στους Αφρικανούς κληρικούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην αναγνώριση και τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος», τόνισε επίσης ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Η σύσταση της πατριαρχικής εξαρχίας Αφρικής ήταν αναγκαστικό μέτρο, επεσήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων: «Ουδεμία εισπήδηση [στα κανονικά όρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας] δεν υπήρξε εκ μέρους μας, απλώς ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα του αφρικανικού ευαγούς κλήρου».
«Στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ απλή η επιλογή, που έχουν ενώπιόν τους οι κληρικοί και οι πιστοί: είσθε με τη κανονική Εκκλησία ή με τους σχισματικούς; Οι Αφρικανοί ιερείς τώρα βρίσκονται ενώπιον αυτής της αναγκαστικής επιλογής», ανέφερε ο ιεράρχης.
Νωρίτερα, όταν μεταξύ των δύο Εκκλησιών υπήρχε ευχαριστιακή κοινωνία, η Ρωσική Εκκλησία συμβούλευε τους ρωσόφωνους πιστούς, οι οποίοι διαμένουν στην Αφρική, να εκκλησιάζονται στους ναούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. «Τώρα πλέον, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους το πούμε αυτό, διότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ταυτίσθηκε με το σχίσμα. Επομένως, τώρα οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τους ρωσόφωνους πιστούς μας τις δικές μας ενορίες της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», διαπίστωσε ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ.