Ανοδικά αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2017, στο 0,6% από 0,5% που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Αντίστοιχα, αναθεωρήθηκε ανοδικά και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016) της Ευρωζώνης στο 1,9% από 1,7%, την ώρα που άπαντες εκτιμούν προς τα κάτω, τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας .
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο υψηλότερος από το 2015, υπογραμμίζοντας την εντυπωσιακή οικονομική επίδοση σε ένα έτος, που πολλοί φοβόντουσαν ότι θα ήταν επιβαρυμένο λόγω των πολιτικών κινδύνων.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η υψηλότερη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημειώθηκε μετά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα (σ.σ.: το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο 0,4% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ η πρώτη εκτίμηση έδειχνε μείωσή του κατά 0,1% και 0,5%, αντίστοιχα).
Η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα τελευταία τρίμηνα, σημειώνει το δημοσίευμα, καθώς η ανεργία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και η ανάκαμψη έχει διαχυθεί σε όλη την ήπειρο. Και οι 19 χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα στοιχεία αυτά, προσθέτει, αποτελούν επίσης δώρο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προώθησε τον Μάρτιο του 2015 το πρόγραμμα αγορών ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, και αναμένεται να αναγνωρίσει την ενίσχυση της ανάκαμψης, αλλάζοντας την κατεύθυνση που δίνει αναφορικά με τους κινδύνους στην Ευρωζώνης.
Τα στοιχεία τελευταίας έρευνας στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να έχει επιταχυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι καταναλωτές και οι επενδυτές καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης εδώ και μία δεκαετία, ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Μάιο.