Η ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για την ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, δεν απασχολούν μόνο την τουρκική πλευρά, αλλά και την ρωσική, αφού το Αιγαίο Πέλαγος, συνδέει τον Εύξεινο Πόντο και τα Στενά του Βοσπόρου με την Ανατολική Μεσόγειο και το Σουέζ.
Πρόκειται δηλαδή για μια δίοδο που “ καίει “ στην κυριολεξία την Μόσχα, αφού από εκεί είναι από την εποχή του 16ου αιώνα ο πιο σύντομος υδάτινος δρόμος για τον Περσικό Κόλπο και το Γιβραλτάρ.
Το ρωσικό αναφέρει μετά την ανακοίνωση για την συζήτηση για το Αιγαίο μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ότι:
“Η Ελλάδα και η Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έφτασαν στο χείλος του πολέμου το 1996 για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε δύο ελληνικά ακατοίκητα νησιά που ονομάζονται Ίμια.
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται σε 6 ναυτικά μίλια γύρω από περισσότερα από 2.000 νησιά στο Αιγαίο, αλλά η Αθήνα διεκδικεί το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια, ένα πρότυπο που αναγνωρίζεται από το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Με τη σειρά της, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν λόγος κήρυξης πολέμου.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επίσης την αεροπορική ζώνη των 10 μιλίων της Ελλάδας πάνω από τα νησιά, πιστεύοντας ότι ο εναέριος χώρος περιορίζεται στα 6 μίλια.
Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισβάλουν τακτικά στην περιοχή ζώνης πληροφοριών πτήσης ενός γειτονικού κράτους χωρίς να παράσχουν σχέδιο πτήσης, για αυτό και η Ελλάδα στέλνει τα αεροσκάφη της για να τα αναχαιτίσει.
Τέτοιες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για «όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το μοναδικό, κατά την άποψή της, επίμαχο ζήτημα καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, καταλήγει το ίδιο.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί επουδενί επίτευξη των τουρκικών οθωμανικών σχεδίων για επέκταση στο Αιγαίο, αλλά θέλει να παραμείνει η σημερινή κατάσταση.
Η Μόσχα φοβάται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πίσω από αυτές τις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις, με στόχο να μπλοκάρουν το Αιγαίο στα ρωσικά εμπορικά πλοία και αεροσκάφη, κάτι που ισχύει τώρα για τα Πολεμικά πλοία.
Όπως και να έχει η Ρωσία παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να το πράττει κάθε συνομιλία για το Αιγαίο, για τα δικά της συμφέροντα, έχοντας κατά νου τα τουρκικά σχέδια και στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκικής δημιουργία αεροναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.