Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Ανοίγουν σήμερα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία - Συνεχίζεται το ανεπαρκές click away

Από σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν ρολά τα βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια με το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους να είναι από τις 7:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Επίσης ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων και η αναλογία πληθυσμού ανά τ.μ

Κομμωτήρια - κουρεία

- Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
- Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.
- Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 20-27 Δεκεμβρίου.
- Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων δεν θα συνοδεύεται από τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Βιβλιοπωλεία

- Έως 100 τ.μ. 4 άτομα
- Άνω των 100 τ.μ. +1 άτομο ανά 15 τ.μ.

ΚΤΕΟ
- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας
- Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού

Τι μήνυμα στέλνουμε στο 13033

Η μετακίνηση πρέπει να γίνεται με την αποστολή SMS 2 στο 13033. 

Προβληματισμός στην αγορά

Οι έμποροι πάντως, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το click away μπορεί να αποδώσει. Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτζής, μιλώντας στο MEGA την Κυριακή, σημείωσε χαρακτηριστικά πως το click away είναι «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» και δημιουργεί σύγχυση στον εμπορικό κόσμο. Υπενθυμίζεται δε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μετά από έκτακτη συνεδρίασή της το Σάββατο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε την διαμαρτυρία της για «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την οικονομική αποδοτικότητα του μέτρου, καθώς παραδοσιακά η κορύφωση στην αγορά ερχόταν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ακόμα κι αν για κάποιους μοιάζει πολύπλοκη διαδικασία, σίγουρα αρκετοί είναι αυτοί που θα το προτιμήσουν με δεδομένο πως οι μεταφορικές εταιρείες έχουν φτάσει στο maximum των δυνατοτήτων τους αυξάνοντας κατά πολύ τον χρόνο αναμονής για παράδοση.

Από πλευράς του πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, παραδέχεται πως το click away αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία και σημειώνει πως χρειάζεται συνεργασία πελάτη και επαγγελματία για να πετύχει. Τονίζει ωστόσο πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της αγοράς.

«Η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και των κανόνων προστασίας είναι οι βασικοί παράγοντες για την αποφυγή συνωστισμού, τώρα που κάνουμε το πρώτο βήμα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς. Η λειτουργία με το clik away (παραλαβή από το κατάστημα) είναι πρωτόγνωρη και για να πετύχει απαιτείται να υπάρχει απόλυτη συνεργασία του επαγγελματία και του πελάτη. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με το click away διατηρούν όλα τα δικαιώματα των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Με την παραλαβή από το κατάστημα, αποσυμφωρούνται από τον μεγάλο όγκο των παραδόσεων στο σπίτι οι εταιρείες κούριερ που δυσκολεύονται την παρούσα στιγμή να καλύψουν την ζήτηση. Προσέχουμε και συνεχίζουμε για να φθάσουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας που η επιστήμη θα νικήσει»
, ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

Την ίδια ώρα προστίθενται καταστήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο αυτή. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τη λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα του click away, και τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, αρκεί να έχουν ειδικό σημείο πώλησης σε χώρο εξωτερικώς του εμπορικού κέντρου.

Ελπίδες από την μείωση των κρουσμάτων, ανησυχία για το click away

Η χθεσινή μείωση των κρουσμάτων αποτελεί τον πρώτο θετικό δείκτη αποτελεσματικότητας του παρατεταμένου πλέον lockdown, ωστόσο η κόπωση των πολιτών καθώς και η μερική επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν παράγοντες που προκαλούν ανησυχία.

Η μείωση αυτή είναι πιθανό να συμβάλλει τις επόμενες ημέρες στη μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ καθώς 552 ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Έκδηλη είναι ωστόσο η ανησυχία για την πορεία του click away και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού που θα επιτρέψουν την ταχύτερη διάδοση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θοδωρής Βασιλακόπουλος σημείωσε στο ΜEGA πως: «Το lockdown αποδίδει με αργό ρυθμό. Έχει πολλούς αντιπάλους», ξεχωρίζοντας μεταξύ των «αντιπάλων» του το κρύο, «το οποίο αυξάνει την μεταδοτικότητα» αλλά και την κόπωση του κόσμου, «που δεν εφαρμόζει όπως θα έπρεπε στα μέτρα.

Καμία επέκταση στις ώρες μετακίνησης

Μπορεί πάντως, μέχρι χθες να υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για σκέψεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου μετακίνησης τις ημέρες των εορτών, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν πρόκειται να αποφασιστεί όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΜΕGA. «Επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δε θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το click away και τους κινδύνους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης, είπε: «Έχουμε πει ότι αν δούμε εικόνες συνωστισμού θα κλείσουμε αμέσως. Αφετέρου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, αν μας δώσουν σήμα θα κλείσουμε. Κάναμε την εναλλακτική πρόταση για την παράδοση εκτός των καταστημάτων, εμένα επιλογή μου ήταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά αυτό ήταν επιδημιολογικά αδύνατο».

Tags
Back to top button