Τέλος το «σωσίβιο» της καθολικής υπηρεσίας για τους μπαταξήδες που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Έπειτα από απαίτηση της αγοράς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει έτοιμη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας θα περιορίζεται στους τέσσερις μήνες και η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα διακόπτεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν εξοφλεί τους λογαριασμούς τους.
Η Καθολική Υπηρεσία
Στην Καθολική Υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA) που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης, συνήθως λόγω οφειλών, έως ότου βρουν νέο προμηθευτή ρεύματος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, σε αυτή βρίσκουν καταφύγιο κυρίως κακοπληρωτές καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών της Καθολικής Υπηρεσίας απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι και αγνώστων στοιχείων, τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ταυτοποιήσει.
Έτσι δημιουργείται μια οικονομική «τρύπα» στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (βάσει μεριδίων και αριθμού μετρητών που εκπροσωπούν), οι οποίες κάθε χρόνο αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της Καθολικής Υπηρεσίας. Γι΄ αυτό, εδώ και χρόνια, ζητούν να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την Καθολική Υπηρεσία, προσδιορίζοντας χρονικό περιθώριο για την παραμονή των καταναλωτών σε αυτή καθώς σήμερα είναι …αορίστου χρόνου.
Η νέα ρύθμιση
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, θα προτείνει ότι θα πρέπει ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας, έναν μήνα πριν την συμπλήρωση του τετραμήνου, να ενημερώνει τον πελάτη ότι επίκειται υποβολή δήλωσης παύσης εκπροσώπησής του, λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα τον καλεί να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με κάποιον πάροχο ρεύματος της επιλογής του.
Μετά την πάροδο των τεσσάρων μηνών, για πελάτες που δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας θα υποβάλει δήλωση παύσης εκπροσώπησης στον ΔΕΔΔΗΕ. Για όσους καταναλωτές βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, ο υπολογισμός του μέγιστου χρονικού διαστήματος των τεσσάρων μηνών θα εκκινεί από την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης.
Από την πρόταση θέσπισης ανώτατου χρόνου παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία θα εξαιρούνται οι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών, όπως αυτοί εντάσσονται στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών. Σε περίπτωση όμως διαγραφής τους από το Μητρώο, θα εκκινεί και γι΄ αυτούς η προθεσμία του τετραμήνου, στην περίπτωση που έχουν οφειλές.
Συνολικό σχέδιο για τους κακοπληρωτές
Το επιτελείο του υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη έχει καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ειδικότερα, αναμένεται να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα που θα προβλέπει τη σήμανση από τους προμηθευτές των καταναλωτών σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η σήμανση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πάροχοι, όταν υπάρχει αίτηση αλλαγής προμηθευτή.
Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή, δηλαδή του καταναλωτή που έχει προβεί σε συστηματική αλλαγή τουλάχιστον δύο προμηθευτών εντός πενταετίας και με αρχή την 1η.1.2020. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς να αποπληρώσουν ή να διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τρέχοντα προμηθευτή. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται στον καταναλωτή αλλαγή προμηθευτή για τέταρτη φορά, αφού έχει «φεσώσει» ήδη δύο προμηθευτές και έχει οφειλές και στον τρίτο. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τον περασμένο Αύγουστο ήταν στα 2.840.766.064 ευρώ.
Αντιμετώπιση ρευματοκλοπών
Παράλληλα, ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο για τη εξάλειψη των ρευματοκλοπών. Ειδικότερα, πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής. Επίσης, θα επιβάλλεται προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας με τον ΔΕΔΔΗΕ να διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως (η πλειονότητα από επιχειρήσεις), από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: