Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Αλβανία και Βοσνία οι συνήθεις ύποπτοι για εξαγωγή ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων, παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης

Σε Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, εκπρόσωποι από την Αλβανία και τη Βοσνία προσπάθησαν να πείσουν ότι έχει εξαλειφθεί η τάση ισλαμιστών από τα Βαλκάνια να εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος ή σε άλλες ακραίες ισλαμιστικής οργανώσεις στη Συρία και στο Ιράκ.

Ωστόσο, ΗΠΑ και Γερμανία εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο στα Βαλκάνια, καθώς πολλές κοινότητες μουσουλμάνων στην περιοχή παρατηρούν μια τάση ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης.

0 αναπληρωτής βοηθός του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Χόιτ δήλωσε στις 17 Μαΐου ότι «πρέπει να αναληφθούν περισσότερες δράσεις».

Την ίδια ημέρα, η γερμανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου στα δυτικά Βαλκάνια που άρχισε τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και στο Κόσοβο ενδέχεται να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι μουσουλμάνοι των Βαλκανίων συγκαταλέγονται στους μετριοπαθείς σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρ’ όλα αυτά, βαλκανικές χώρες που στην πλειονότητά τους έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, αναφέρονται συχνά ως δυνάμει εστίες ανάπτυξης βίαιου θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Την ίδια ώρα, τα Σκόπια, η Σερβία και το Μαυροβούνιο σύμφωνα με αναλυτές δεν είναι απόλυτα θωρακισμένες απέναντι στην απειλή του ακραίου ισλαμισμού.

Πηγή: tribune.gr

Tags
Back to top button