Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση (βίντεο)

Σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να ελεγχθεί το φαινόμενο του Airbnb, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που έχει, με κυρίαρχη την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων, στην αγορά ακινήτων.
Άλλωστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται νέες μορφές ελέγχου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Στο σχετικό πίνακα με τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία, η οποία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα για το Airbnb

  • Tο πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν για το Airbnb είναι το εξής:

Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση
Περίπου 20.000 ακίνητα που διατίθενται μέσω του Airbnb και 10.000 σπίτια που είναι αναρτημένα στο Booking δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία στην επόμενη φάση θα αποκλειστούν από την πλατφόρμα.

Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb.
Η Ελλάδα θα θεσπίσει έναν ειδικό κανονισμό με προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Homeaway, Booking).

Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν τις πολεοδομικές άδειες, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας του ακινήτου (έξοδοι κινδύνου, πυροπροστασία κ.λπ).

Ασφαλιστική κάλυψη ακινήτων
Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη.

Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα.

  • Σφίγγει ο κλοιός για όσους φοροδιαφεύγουν

Την ίδια στιγμή, σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία ένας στους τρεις φοροδιαφεύγει.

Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει ένα νέο πλαίσιο, το οποίο ορίζει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν όσα ακίνητα μισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει νέες προδιαγραφές για την βραχυχρόνια μίσθωση καθώς η Ελλάδα σε αυτό το Τομέα βρίσκεται πίσω σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του Υπουργείου η διασφάλιση του ανταγωνισμού αλλά και η προστασία των χρηστών των υπηρεσιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα έσοδα από το τέλος διαμονής ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτά που είχαν προβλεφθεί στο προϋπολογισμό.

Καθώς εισπράχθηκαν 135 εκατ. από τα 74 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί.

 

 

 

Tags
Back to top button