Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αλήθειες και μύθοι για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή! (βίντεο)

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια νευρολογική διαταραχή, που, ούτε η κοινωνία, ούτε και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατανοούν πλήρως.

Παρανοήσεις και... εξηγήσεις

Ο πρώτος μύθος είναι πως η ΙΨΔ είναι συνώνυμη με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, ή τελετουργικά. Υπάρχουν δύο πτυχές της ΙΨΔ: οι ενοχλητικές σκέψεις, εικόνες και ερεθίσματα, καθώς και οι καταναγκαστικές συμπεριφορές. Αν και το “κλασικό” παράδειγμα αφορά συνήθως το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών, αυτό δεν είναι απαραιτήτως ένα σύμπτωμα της ΙΨΔ. Αντιθέτως, θα μπορούσε να είναι απλά μια εμμονή.

Κάποιος με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, έχει λίγο ή καθόλου έλεγχο ως προς τις ενοχλητικές σκέψεις και τις ψυχαναγκαστικές τους συμπεριφορές, κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την εργασία τους, την κάθε δραστηριότητά τους και την κοινωνική τους ζωή. Μάλιστα, η “υπερβολική υγιεινή” δεν είναι καν το “κύριο σύμπτωμα” της διαταραχής. Οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί μπορεί να εκδηλωθούν και ως ακραίο φόβο μόλυνσης ή ασθένειας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η “καλωδίωση” των εγκεφάλων των πασχόντων με ΙΨΔ είναι τέτοια, ώστε να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Οι τρεις πληγείσες περιοχές (ο πρόσθιος μετωπιαίος φλοιός, ο κερκοφόρος πυρήνας και η έλικα) παίζουν ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά, καθώς και στις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό (νευροδιαβιβαστής), την οποία χρησιμοποιούν αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου για να ρυθμίζουν ζωτικές διεργασίες.

Tags
Back to top button