Το παραδοσιακό σουβλάκι που ανέθρεψε γενιές και γενιές ακριβαίνει συνεχώς και τείνει να γίνει είδος πολυτελείας.
Το 2021 η τιμή στο καλαμάκι χοιρινό δεν ξεπερνούσε το 1.80€, φέτος έχει φτάσει έως και στα 2.20 ευρώ.
Στο τυλιχτό, πέρυσι η τιμή έφτανε έως και τα 2.60 ευρώ, ενώ φέτος ως και τα 3.80.
Στη Θεσσαλονίκη, το κόστος του τυλιχτού ζαλίζει. Το γνωστό σε όλους «πίτα γύρο» κοστίζει πάνω από 4 ευρώ στα περισσότερα ψητοπωλεία ειδικά αν ο καταναλωτής επιλέξει να βάλει κάποια σως που κοστίζει επιπλέον από 20 έως 50 λεπτά.
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο - Έκρηξη ακρίβειας
Μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων πριν από έναν χρόνο θα πλήρωνε 2,5 ευρώ το ένα τυλιχτό σουβλάκι.
Αν καθόταν στο τραπέζι ψησταριάς θα έπαιρνε τουλάχιστον 8 τυλιχτά, 2 για κάθε μέλος, με συνολικό κόστος 20 ευρώ.
Σήμερα, αν βρεθεί σε σουβλατζίδικο αυτά τα 8 τυλιχτά, με 4,20 το ένα, κοστίζουν πλέον 33,6 ευρώ, ενώ αν συνυπολογίζουμε σαλάτες και λοιπά συνοδευτικά, τότε το κόστος ανεβαίνει επικίνδυνα.
Η ακρίβεια στο σουβλάκι έγινε θέμα και στο Reuters.
40% έχει αυξηθεί το κόστος των πρώτων υλών, τόσο έχει μειωθεί και η κίνηση στην κατανάλωση λένε επιχειρηματίες της εστίασης
Δείτε το σχετικό βίντεο του Mega