Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Αισιόδοξος παρά τα αποτελέσματα «ΕΡΓΑΝΗ» ο Γ. Βρούτσης: «Το 2021 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος»

Παρά τα ανησυχητικά αποτελέσματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς θεωρεί ότι το 2021 θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

«Τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" για το μήνα Απρίλιο 2020 επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και παγκόσμιου χαρακτήρα πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, που δοκιμάζει και τη χώρα μας» υπογράμμισε σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα επισήμανε ότι «είναι πια εμφανές ότι η έλευση της πανδημίας του COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και, ιδίως, τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού».

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Η υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κατέστησε τη χώρα μας ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, θέτοντας ταυτόχρονα ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, για το μήνα Απρίλιο 2020, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας, αποτέλεσμα που οφείλεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες, μάλιστα, τον εφετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι.

Ενδεικτικά, οι απολύσεις για το μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879, έναντι του Απριλίου 2019, που είχαν ανέλθει στις 93.004.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων, που έφεραν αποτελέσματα, ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ, παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας, που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων, που δημιουργήθηκαν».

Ακόμη ο κ. Βρούτσης τόνισε: «Το θετικό ισοζύγιο στην ''ΕΡΓΑΝΗ'' επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των άμεσων μέτρων, που πήραμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις, που δέχεται η αγορά εργασίας, λόγω της πανδημίας». «Το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», επισήμανε ο ίδιος.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «με βάση τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αποκλιμάκωση της ανεργίας, από τον Ιούλιο του 2019, συνεχίζει να διατηρεί τη δυναμική τάση, που είχε αποκτήσει, καθώς η ανάσχεση της ανεργίας συνεχίζεται και στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Φεβρουαρίου 2020, όπου το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1% έναντι 18,4% του Φεβρουάριο 2019, μείωση ―2,3%. Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για το μήνα Φεβρουάριο 2020, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% και ανήλθε στα 3.888.595 άτομα έναντι 3.874.144, το 2019».

«Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, που θέσαμε από τον Ιούλιο του 2019, έφερε εμφανή αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώθηκαν στη συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας. Δυστυχώς, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, αναμένεται να διακοπεί, εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία του COVID-19. Το τίμημα ενάντια στη μάχη του κορωνοϊού, αναπόφευκτα, επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ολόκληρη η Ευρώπη, άρα και η χώρα μας, δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και άμεσα μέτρα στήριξης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας παραμένουν θετικές, καθώς οι βαθιές πληγές και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Tags
Back to top button