Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αγριέλαιο: Το λάδι που προσφέρει περισσότερα οφέλη από το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ωστόσο δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα πρόσφατη έρευνα από την ομάδα ερευνητών Καρδιαγγειακής Φυσιοπαθολογίας του Τμήματος Φυσιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Σεβίλης, ανέδειξε το αγριέλαιο ως μια ποικιλία με σημαντικές αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Carmen María Vázquez Cueto και Alfonso Mate Barrero, έχει αφιερώσει το ερευνητικό τους έργο για πάνω από 20 χρόνια στην αναζήτηση των φυσιοπαθολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με την υπέρταση καθώς και φυσικών προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.

Το αγριέλαιο περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα τα αντιοξειδωτικά ελαιοκανθάλη (γνωστή για τον αντιφλεγμονώδη χαρακτήρα της) και ελαιασίνη, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το ελαιόλαδο. Αποτελεί ένα φαρμακευτικό προϊόν διατροφής που εξασφαλίζει καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, δόθηκαν σε ποντίκια δύο διαφορετικά μοντέλα διατροφής, ένα με αγριέλαιο και ένα με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Βοηθάει: 

-στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στα υπερτασικά πειραματόζωα

-στη μείωση του οξειδωτικού στρες στους οφθαλμούς που προκαλεί η υπέρταση

-στη συνολική μεγαλύτερη επίδραση στη ρύθμιση των συστημάτων που σχετίζονται με αυτό το οξειδωτικό στρες.

Υπέρταση

Η υπέρταση βλάπτει τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα προκαλώντας υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι ερευνητές μελέτησαν τις βλάβες στη μορφολογία του αμφιβληστροειδούς στα πειραματόζωα με την πάθηση, οι οποίες φάνηκαν να αποτρέπονται από το αγριέλαιο.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της υπέρτασης σε παγκόσμια κλίμακα (30-45% του γενικού πληθυσμού).

Η πάθηση -προκύπτει όταν η συστολική αρτηριακή πίεση>139 mmHg και/ή διαστολική αρτηριακή πίεση>89 mmHg- εκδηλώνεται σε διάφορα όργανα και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές, νεφρικές, εγκεφαλικές και οφθαλμικές παθήσεις.

Αναφορικά με τις τελευταίες, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι αρτηριακές και φλεβικές παρεμβολές στον αμφιβληστροειδή σχετίζονται με συχνότατες οφθαλμοπάθειες όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Tags
Back to top button