Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αγωνία στη Wall Street: Πτώση δεικτών εν μέσω αβεβαιότητας για συμφωνίες και Fed

Η διάθεση στη Wall Street παραμένει στενά συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο δύσκολο μέτωπο της εμπορικής πολιτικής και των δασμών. Έτσι, οι νέες διφορούμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που περιόρισαν τις προσδοκίες πως οι ΗΠΑ θα υπογράψουν σύντομα τις νέες εμπορικές συμφωνίες συντήρησαν το νευρικό κλίμα στην αγορά. Πολλοί επενδυτές, εξάλλου, επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας και τα μηνύματα που θα εκπέμψει η Fed, συμφωνα με το  

Έτσι, λοιπόν, οι δείκτες κινήθηκαν στα… κόκκινα, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,95% στις 40.829 μονάδες, τον S&P 500 να διολισθαίνει σε ποσοστό 0,77% και τις 5.606 μονάδες και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση ύψους 0,87% φτάνοντας τις 17.689 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,306% και του 2ετούς κατέβηκε στο 3,787%. Αν και η ισχυρή ανταπόκριση στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 42 δισ. δολαρίων ανακούφισε τις ανησυχίες για τη ζήτηση αμερικανικών assets.

Πάντως, η ασάφεια όσον αφορά την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με έτερες χώρες συνέχισε να λειτουργεί σαν βαρίδι για την αγορά.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως θα προχωρήσει σε μια «μεγάλη ανακοίνωση» πριν το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, χωρίς βέβαια να αποκαλύψει λεπτομέρειες, σε νέες δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης του με τον νέο Καναδό πρωθυπουργό, Μαρκ Κάρνεϊ, εμφανίστηκε σαφώς πιο συγκρατημένος.

«Όλοι λένε, “πότε, πότε πότε θα υπογράψουμε τις συμφωνίες”. Όμως, εμείς δεν χρειάζεται να υπογράψουμε συμφωνίες, αυτοί χρειάζεται να υπογράψουν συμφωνίες μαζί μας, Θέλουν ένα κομμάτι της αγοράς μας. Εμείς δεν θέλουμε κομμάτι από τη δική τους αγορά» υποστήριξε ο Τραμπ… μπερδεύοντας τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές ερμήνευσαν τις εν λόγω δηλώσεις ως ένδειξη πως δεν επίκεινται άμεσα νέες συμφωνίες, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υποστήριξε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ βρίσκονται «πολύ κοντά σε κάποιες συμφωνίες».

Τα διφορούμενα μηνύματα δεν επέτρεψαν στη Wall Street να σταθεροποιηθεί και δη, να ανακάμψει.

Δεν είναι τυχαίο πως για τη JPMorgan Chase, τα αμερικανικά assets «δεν αποτελούν ασφαλές καταφύγιο», ενώ για την Goldman Sachs οι τρέχουσες αποτιμήσεις αφήνουν ελάχιστο περιθώριο συνέχισης της ανόδου των μετοχών.

«Η παρούσα πραγματικότητα της αγοράς υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή, αλλά παράλληλα ανοίγει ευκαιρίες για όσους έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αποκλίσεις της αγοράς», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μάρις της Principal Asset Management.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, η αβεβαιότητα στο εμπορικό πεδίο έχει οδηγήσει σε πτώση της δραστηριότητας στον διεθνή κλάδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δύο δεκαετίες, ήτοι από τον Φεβρουάριο του 2005. Ειδικά δε, στις ΗΠΑ ο ρυθμός των M&A έχει «πιάσει» το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2009!

Παράλληλα, η αγορά περιμένει με αγωνία και τα μηνύματα που θα εκπέμψει η Federal Reserve, η διήμερη συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη.

Οι αγορές χρήματος θεωρούν δεδομένο πως η FOMC θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής, αγνοώντας τις ανοιχτές πιέσεις του Λευκού Οίκου, με τα προγνωστικά να δίνουν μόλις 2,7% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων.

Όμως το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με την φρασεολογία που θα υιοθετήσει το συμβούλιο και τις απόψεις του για την πορεία της οικονομίας και την τροχιά των επιτοκίων.

Κάπως έτσι, τα βλέμματα θα είναι κυρίως επικεντρωμένα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ και τις θέσεις που θα υιοθετήσει αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Σε επίπεδο μετοχών, αρκετές από τις Big Tech με επικεφαλής την Nvidia και την Meta Platforms κινήθηκαν σταθεροποιητικά, ενώ κοντά στο 2% υποχώρησε η Tesla καθώς τα νεότερα στοιχεία από τις πωλήσεις της στη Βρετανία (με μόλις 512 πωλήσεις τον Απρίλιο, ήτοι ετήσια πτώση ύψους 62%) επιβεβαίωσαν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα οι πωλήσεις της κινεζικής BYD στη χώρα εκτοξεύτηκαν σε ποσοστό 650%!

Μεγάλη πτώση και για την Palantir, καθώς τα αποτελέσματα της κινήθηκαν εντός των προβλέψεων, διαψεύδοντας τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των μετόχων, ενώ από τις τράπεζες η Goldman Sachs δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στον αντίποδα τα καλά αποτελέσματα τριμήνου ώθησαν ανοδικά την μετοχή της Ford Motor, της Marriott International, της Neurocrine Biosciences, της Hims & Hers Health και της Upwork, αν και η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί πως οι δασμοί Τραμπ θα συμπιέσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων από το δεύτερο τρίμηνο και συνολικά τη φετινή χρονιά.
 

Tags
Back to top button