Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Άγιος Κωνσταντίνος: Γιατί πολεμήθηκε;

Άγιος Κωνσταντίνος: Γιατί πολεμήθηκε; Ο Άγιος Κωνσταντίνος γνωστός και ως Μέγας Κωνσταντίνος (Imperator Ceasar Clavdius Valerius Constantinus Augustus) εορτάζει στις 21 Μαΐου μαζί με την μητέρα του την Αγία Ελένη. Δυο μεγάλοι άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και ταυτόχρονα δυο μεγάλοι Αυτοκράτορες. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας και ιδρυτής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο ισαπόστολος όπως τον έχει ανακηρύξει η Εκκλησία μας, είναι ένας άγιος ο οποίος πολεμήθηκε πολύ. Έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα και αρχές του 4ου αιώνα. Από τότε μέχρι και σήμερα πολλοί τον πολέμησαν.
Πίσω από αυτή την πολεμική ενάντια του Μεγάλου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ βρίσκονται, ειδωλολάτρες, παγανιστές, διαφωτιστές και όλοι οι δυτικόφρονες που εθελοτυφλούν και ακολουθούν τα σχέδια της Δύσης. Σήμερα η πολεμική συνεχίζεται από τους νεοπαγανιστές και τους νεοειδωλολάτρες που κατά κόρον χρησιμοποιούν τα "στοιχεία" του φανατικού ειδωλολάτρη Ζώσιμου, ο οποίος έζησε περίπου ένα με ενάμιση αιώνα μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο, (ούτε καν τον έζησε, ούτε καν τον είδε).


Ο "ιστορικός" Ζώσιμος ως λιβελογράφος του Αγίου Κωνσταντίνου καταργεί την ιστορία και την έρευνά του, διότι χρησιμοποιεί επί το πλείστον αναχρονιστικά στοιχεία από πηγές που δεν μπορούν να διασταυρωθούν αλλά και να τις επικαλείται ένας νοήμων άνθρωπος. Ο Ζώσιμος σκόπιμα χρησιμοποίησε αναχρονιστικά στοιχεία μόνο και μόνο για να στιγματιστεί και να απορριφθεί ο Μέγας Κωνσταντίνος και το έργο του λόγω του ότι ασπάσθηκε τον χριστιανισμό. Η επιστήμη σήμερα δέχεται, κριτικά, ότι ο Ζώσιμος πραγματικά δεν υπήρξε ιστορικός επιστήμων.


Το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου αδιαμφισβήτητα είναι σημαντικό και από θρησκευτικής - χριστιανικής αλλά και κοινωνικής πλευράς. Ελευθέρωσε τους δούλους, κατήργησε την ποινή του σταυρικού θανάτου, καταδίκασε τη μοιχεία, ανανέωσε το οικογενειακό δίκαιο, προστάτεψε τα παιδιά, ανύψωσε τη γυναίκα, θέσπισε διάφορα ευεργετήματα για τους εξόριστους, έδωσε χρήματα για να χτιστούν ναοί, θέσπισε την Κυριακή ως ημέρα αργίας, συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, βοήθησε τη μητέρα του την Αγία Ελένη στην αποστολή της στα Ιεροσόλυμα για την ανεύρεση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αλλά και με αυτοκρατορικές χορηγίες ανέγειρε ναούς και μοναστήρια που μέχρι και σήμερα αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού (Ναός της Αναστάσεως, Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ κ.α.).


Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι ο πρώτος Ορθόδοξος Αυτοκράτορας στην ιστορία, ο οποίος βαπτίστηκε χριστιανός στα τέλη της ζωής του, όχι τυπικά αλλά εν γνώσει του και εν μετανοία, αποδεικνύοντας την γνήσια εσωτερική του ανάγκη στο να ασπασθεί τον χριστιανισμό. Αξιώθηκε από τον Θέο να δει και να ζήσει θεϊκό σημάδι, το όραμα με τον Τίμιο Σταυρό (Εν τούτω Νίκα). Η θεία Πρόνοια του Θεού τον κατέστησε Σκεύος Εκλογής για την επικράτηση της λατρείας του Τριαδικού Θεού.

 

Tags
Back to top button