Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αφγανιστάν: Πέμπτη δολοφονία δημοσιογράφου μέσα σε δυο μήνες

Ένας δημοσιογράφος ραδιοφώνου δολοφονήθηκε σε μια ενέδρα χθες Παρασκευή στην επαρχία Γκορ στο κεντροδυτικό Αφγανιστάν. Αυτή είναι η πέμπτη δολοφονία δημοσιογράφου ή εργαζομένου σε μέσα ενημέρωσης που σημειώνεται στο Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Ο Μπεσμουλάχ Αντέλ Άιμαγκ, αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού Voice of Ghor, δολοφονήθηκε καθώς οδηγούσε στο Φίροζ Κοχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκορ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επαρχιακού κυβερνήτη Αρλιφ Άμπερ .

Η Επιτροπή Προστασίας Αφγανών Δημοσιογράφων (AJSC) επιβεβαίωσε τη δολοφονία, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Μικρότερος από 30 χρονών, ο Άιμαγκ ήταν παντρεμένος και είχε ξεφύγει από δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τον Νοέμβριο, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν και έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι του. Ένα μήνα νωρίτερα, το όχημά του έγινε στόχος εμπρησμού στο Φιρόζ Κοχ.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ένας άλλος δημοσιογράφος, ο 50χρονος Ραχματουλάχ Νεκζάντ συνεργάτης του Associated Press και παλαιότερα του Αλ Τζαζίρα, δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε σε τέμενος, από εκτελεστή που χρησιμοποίησε πιστόλι εφοδιασμένο με σιγαστήρα, στην πόλη Γκάζνι (ανατολικά).

Δύο μαχητές Ταλιμπάν, που είχαν απελευθερωθεί λίγο πριν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας χορήγησης ευρείας αμνηστίας, που σύναψαν οι ισλαμιστές αντάρτες και η κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 5.000 κρατουμένων, συνελήφθησαν και κρίθηκαν ύποπτοι για τη δολοφονία αυτή, ανέφεραν οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών (NDS) την Πέμπτη.

Μετά την απελευθέρωσή τους, οι δύο ύποπτοι στη δολοφονία στο Γκάζνι εντάχθηκαν στις τάξεις μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» που είναι υπεύθυνη για αρκετές δολοφονίες, σύμφωνα με το NDS. Οι δύο ομολόγησαν τη δολοφονία του Νεκζάντ, καθώς και τη δολοφονία ενός δικαστή και δύο τοπικών αξιωματούχων. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον δημοσίων προσώπων – δημοσιογράφων, πολιτικών, κληρικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων – έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, μια τηλεοπτική παρουσιάστρια και ακτιβίστρια, η Μαλαλάι Μαϊβάντ, δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της στο Τζαλαλαμπάντ (ανατολικά). Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

Tags
Back to top button